The Trouble with Harry (1955)

the-trouble-with-harryDe film speelt zich af in een niet bij naam genoemd plattelandsdorpje in Vermont, waar op een dag het lijk van een man genaamd Harry wordt gevonden. Hij ligt dood in het bos met een bebloed voorhoofd.

De bewoners maken zich meer zorgen over wat ze met het lijk moeten aanvangen dan de vraag hoe en door wie Harry gedood is. Noch zijn weduwe Jennifer Rogers, noch iemand anders lijkt begaan met zijn verscheiden, maar de schuldvraag zorgt voor een etmaal vol samenzwering en gezeul met het lijk. Dit zorgt voor een komische samenloop van omstandigheden waardoor diverse inwoners van het dorp denken de dader te zijn. Zo denkt bijvoorbeeld kapitein Albert Wiles dat hij Harry per ongeluk heeft doodgeschoten bij het jagen op konijnen, en Ivy Gravely dat Harry is gestorven nadat ze hem een dreun had verkocht met één van haar wandelschoenen. Tegelijkertijd proberen ze het lijk verborgen te houden voor de sherriff, Calvin Wiggs.

Uiteindelijk blijkt Harry een natuurlijke dood te zijn gestorven.

“The Trouble with Harry” is een Amerikaanse film van Alfred Hitchcock uit 1955, uit de studio’s van Paramount Pictures, Hollywood. De film is gebaseerd op een roman van Jack Trevor Story. Hitchcock wordt gecrediteerd als regisseur en producent. Het screenplay is van John Michael Hayes, die in 1954 het script van “Rear Window” en eerder in 1955 “To Catch a Thief” had geschreven, en in 1956 nog zou meewerken aan “The Man Who Knew Too Much.” De film is een van de weinige Hitchcock’s zonder de spanning van een thriller, maar de plot is wel aangeduid als een zwarte komedie.

De muziek van Bernard Herrmann luidde een harmonieuze en vruchtbare samenwerking in. Herrmann zou negen jaar samenwerken met de “Master of Suspense” en componeerde onder meer voor “Alfred Hitchcock Presents”, “Vertigo” (1958), “North by Northwest” (1959), “Psycho” (1960) en “The Birds” (1963).

De ontvangst door filmrecensenten in de pers was matig en de film was geen groot commercieel succes, maar sommige filmhistorici zien in het camerawerk toch een van Hitchcock’s meest geslaagde werken. In Engeland en Rome was de film gedurende een jaar in de bioscopen te zien, en in Frankrijk gedurende anderhalf jaar.

Na de originele bioscoopuitgave was de film bijna 30 jaar lang niet beschikbaar voor het publiek. Pas nadat Hitchcock in 1984 de rechten op de film terugkocht werd deze alsnog op video uitgebracht.

Regie: Alfred Hitchcock
Verhaal: Jack Trevor Story
Cast: Edmund Gwenn, John Forsythe, Mildred Natwick, Mildred Dunnock, Jerry Mathers, Royal Dano, Parker Fennelly, Barry Macollum, Dwight Marfield, Shirley MacLaine, e.a.
Release: 1955

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.