The Talented Mr. Ripley

the-talented-mr-ripleyDe jaren 1950. Tom Ripley, een toiletbeheerder uit Manhattan, leent een Princeton-jasje om piano te kunnen spelen tijdens een tuinfeest. Hij ontmoet er de vader van een student van Princeton en doet net alsof hij diens zoon kent. De vader belooft Tom $1.000 indien hij Dickie Greenleaf, de zoon, ervan kan overtuigen om terug te komen uit Italië. In Italië voegt Tom zichzelf bij Dickie en Marge, de culturele verloofde van Dickie, doet net alsof hij van jazz houdt en koestert hij homo-erotische verlangens terwijl hij baadt in luxe. Naast leugens vertellen, behoren ook imiteren en verduisteren tot de talenten van Tom. Dickie geraakt Tom beu en stuurt hem weg, maar Tom gaat tot het uiterste om de privileges van Dickie Greenleaf te bewaren.

Onvatbare liefde

Anthony Minghella´s tweede film komt in grote mate overeen met zijn eerste, “The English Patient”, de cast bestaat enkel uit sterren, de productie is overdadig, een Italiaanse locatie, een verhaal vol subtiliteiten en een afstandelijk gevoel waardoor de kijker wordt geprikkeld. De meeste castleden (vooral dan Jude Law en Gwynneth Paltrow) doen het uitstekend, maar Matt Damon worstelt met de hoofdrol en faalt erin om de onvatbare liefde van Mr. Ripley te tonen.

Ripley bedriegt zowel anderen als zichzelf, organiseert misdaden en is het slachtoffer van omstandigheden, maar Damon doet te weinig zijn best om ons te laten begrijpen wat er echt in zijn hoofd omgaat.

De film doet nogmaals denken aan “The English Patient” omdat er blijkbaar geen boodschap wordt gegeven. De onderliggende thema´s zijn dan wel interessant, toch weten we niet goed over wat het gaat in de film en er komen maar weinig nieuwe elementen aan het licht naar het einde van de film.

Hoewel “The Talented Mr. Ripley” geen slechte film is, lijkt er toch iets te ontbreken.

Regie: Anthony Minghella
Verhaal: Anthony Minghella
Cast: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Rebhorn, Sergio Rubini, Philip Baker Hall, Celia Weston, Fiorello, Stefania Rocca, Ivano Marescotti, Anna Longhi, Alessandro Fabrizi e.a.
Release: 1999

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , ,

1 reactie to “The Talented Mr. Ripley”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.