The Private Life of Sherlock Holmes

the-private-life-of-sherlock-holmesRegisseur Billy Wilder geeft een nieuwe en interessante kijk op de persoonlijkheid van de onverschrokken detective Sherlock Holmes. Eén iets is echter niet veranderd: het talent van Holmes om misdaden op te lossen. Holmes en Dr. Watson nemen een zaak aan van een mooie vrouw wiens echtgenoot is verdwenen. Het wordt een vreemd onderzoek met ondermeer zes verdwenen dwergen, gemene monniken, een Schots kasteel, het monster van Loch Ness en geheime zee-experimenten. Kunnen de speurders in dit alles iets zinnigs ontdekken en het raadsel oplossen?

Een bijna vergeten meesterstuk van Billy Wilder

Hollywood, 1970. Ondanks het feit dat de c.v. van Billy Wilder ver van armoedig was, besliste één of andere dwaze directeur van de filmmaatschappij dat de enige manier om deze film te redden erin bestond om te knippen in verschillende sleutelscènes. Daardoor werd de structuur van Wilder’s meest persoonlijke film geruïneerd. Desondanks blijft er een grootse film van twee uur over. Er komen een paar geweldige dialogen in, zoals deze: “Ik ben Engels, je weet wat dat betekent, het enige dat slechter is dan ons voedsel, zijn onze bedprestaties”. De film bevat wat van de beste filmfotografie ooit en belangrijker 2 fantastische prestaties van 2 miskende (tenminste door Hollywood) acteurs. Blakely en Stephens staan op gelijke voet met de Lawrence van O’Toole en de Bond van Connery wat betreft iconische prestatie. Vaak wordt er geschreven dat deze film een mislukking is, toch is dit de (weliswaar beknotte) meest persoonlijke film van Wilder en daarom alleen al een meesterwerk.

Of met deze film de suggestie wou gewekt worden dat Holmes en Watson een homokoppel zijn, is niet bekend. Toch zal bij menig holebi deze gedachte opkomen bij het bekijken van deze film.

Regie: Billy Wilder
Verhaal: Billy Wilder
Cast: Robert Stephens, Colin Blakely, Geneviève Page, Christopher Lee, Tamara Toumanova, Clive Revill, Irene Handl, Mollie Maureen, Stanley Holloway, Catherine Lacey, Peter Madden, Michel Balfour, James Copeland, John Garrie, Godfey James, e.a.
Release: 1970

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , ,

1 reactie to “The Private Life of Sherlock Holmes”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.