The Joyless Street (Die Freudlose Gasse)

the-joyless-streetWenen, tijdens de grote depressie, net na de Eerste Wereldoorlog. In een krottenwijk wordt Lila Leid, de vrouw van advocaat Leid, vermoord. Egon, de secretaris van één van Leids klanten, wordt gearresteerd. Hij was bij haar en had haar halssnoer omdat hij wat geld nodig had om op de beurs te kunnen spelen. Hetzelfde spel op de beurs zorgt ervoor dat de ex-ambtenaar zonder geld zit. Zijn dochter Greta, die ook haar job is kwijtgespeeld, probeert aan wat geld te raken om voedsel te kunnen kopen. Ze verhuurt een kamer van het appartement, waarin zij, haar jongere zus en haar vader wonen, aan een beambte van het Amerikaanse Rode Kruis. Deze beambte betaalt 60$. Echter het geld wordt afgenomen door een crediteur van haar vader. Maar hun buurman, de winkeleigenares Mevr. Greifer weet hoe ze hen kan ‘helpen’. Zij en Mevr. Merkel baten een nachtclub met bordeel uit.

Alhoewel deze film verdacht kort is, is deze stugge film van Pabst nog steeds fascinerend. De jonge Greta (Greta Garbo) prostitueert zichzelf na de Eerste Wereldoorlog om haar familie van verhongering te behoeden.

Pabst wordt goed verwend door de beste Europese acteurs van stomme films. Werner Krauss is op zijn best in zijn rol als gierige slager. De grote Deense actrica Asta Nielsen is nogal onwaarschijnlijk gecast als de dochter van een paar van middelbare leeftijd (ze was toen 44), maar straalt sympathie uit. Er is ook een mooie cameo van Valeska Gert als assistent in een jassenwinkel. Hij verleidt Greta tot het kopen van een bontjas.

Alle blikken zijn gericht op Greta Garbo die op een gevoelige en intens vermoeide manier de rol van het meisje neerzet. Haar uitstraling van angstgevoelens en wanhoop is onvergelijkbaar met andere momenten in stomme films en is één van haar beste prestaties. (Het was dan ook haar lievelingsfilm).

Toch zijn er enkele onwaarschijnlijke momenten, Greta Garbo als ‘Jeugdig Vuur’ en als onhandige vliegenmepper komt niet over. Einar Hanson als de Amerikaanse luitenant die haar redt van de ondergang is te Hollywoodiaans en een kaakslag voor de kilte van ‘De Nieuwe Objectiviteit’ waaronder Pabst beweerde te werken.

Maar zijn blik op het sombere, expressionistische Wenen is merkwaardig en de mobiele camera die hij voor enkele sleutelmomenten gebruikt is bijna onthullend.

Regie: Georg Wilhelm Pabst
Verhaal: Georg Wilhelm Pabst
Cast: Gregori Chmara, Maria Cusmich, Agnes Esterhazy, Karl Etlinger, Maria Forescu, Jaro Fürth, Greta Garbo, Robert Garrison, Valeska Gert, Tamara Geya, Ilka Grüning, Einar Hanson, Max Kohlhase, Krafft-Raschig, Werner Kraus, Lya Mara Murski, Loni Nest, Asta Nielsen, Iván Petrovich, Raskatoff, Otto Reinwald, Henry Stuart, Gräfin Tolstoi, Sylvia Torf, Hertha von Walther, e.a.
Release: 1925

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.