The History Boys

the-history-boys“The History Boys” is een Britse tragikomische film uit 2006 geschreven door de bekende homoseksuele scenarist en humorist Alan Bennett, en gebaseerd op zijn bejubelde gelijknamig toneelstuk uit 2004. De film is geregisseerd door Nicholas Hytner, die ook al het toneelstuk regisseerde. De oorspronkelijke acteurs uit die theatervoorstelling hernemen in de film hun rol.

“The History Boyse vertelt het verhaal van Crowther, Posner, Dakin, Timms, Akthar, Lockwood, Scripps en Rudge, een bende ongeregelde, ongedisciplineerde, grappige en slimme studenten geschiedenis die voorbereid worden op een toegangsexamen. Als ze slagen kunnen ze toegelaten worden in Oxford en Cambridge. Heen en weer geslingerd tussen Hector, hun populaire leraar Algemene Studies (Richard Griffith), Irwin, een jonge leraar (Stephen Campbell Moore) die ingehuurd is om hun scores te verbeteren, een grotendeels uitgerangeerde lerares geschiedenis (Frances De La Tour) en een door regeltjes geobsedeerd schoolhoofd (Clive Merrison) trachten de jongeren hun schooltijd succesvol af te maken en vervolgens te slagen. De bijna gepensioneerde Hector heeft de gewoonte om na de lessen een leerling een lift te geven met zijn brommer, waarbij hij de jongens betast. De jongens zelf maken daar niet meteen een probleem van, maar de schooldirecteur dreigt met ontslag. Ondertussen zijn zowel leraar Irwin als klasgenoot Posner verliefd op Dakin, de playboy van de bende. En ook al heeft Dakin een relatie met de schoolsecretaresse, toch staat hij niet helemaal afkerig tegenover zijn aanbidders…

“The History Boys” is een intelligent geschreven, humoristische film vol slimme dialogen en diepzinnige momenten, die echter nooit vervelen. De rol van Hector is op het tonvormige lijf van Richard Griffith geschreven en ook de andere acteurs geven het beste van zichzelf. Vooral de prestatie van Samuel Barnett als Posner valt op. Met zijn engelachtige gezicht en zangstem is hij ideaal als de jonge, twijfelende homo.

Er zijn vele verschillen tussen de theaterversie en de film, die voornamelijk te wijten zijn aan het verschil in lengte. De film is een uur korter. Maar het belangrijkste verschil is het einde, waar de kijker te weten komt hoe de toekomst van de verschillende personages eruit ziet. In de theaterversie is de toekomst van Posner behoorlijk deprimerend, maar in de filmversie is dat gelukkig aangepast.

Regie: Nicholas Hytner
Verhaal: Alan Bennett
Cast: Richard Griffiths, Frances de la Tour, Stephen Campbell Moore, Samuel Barnett Samuel Anderson, e.a.
Release: 2006

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 17 december 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.