The Dreamers

the-dreamersHet is 1968. In Parijs protesteren studenten tegen de Franse regering. In deze setting ontmoeten de drie hoofdpersonen van The Dreamers elkaar. Matthew (Michael Pitt) is een Amerikaan die studeert in Parijs. Hij is een echte cinefiel: al zijn vrije tijd brengt hij door in de Cinemathèque. Hier zijn de tweeling Isabelle (Eva Green) en Theo (Louis Garrel) ook altijd te vinden. Tijdens een studentenbijeenkomst ontmoeten ze elkaar en raken bevriend. De tweeling nodigt Matthew bij hen thuis uit terwijl hun ouders op vakantie zijn. De drie trekken zich terug uit de buitenwereld en discussiëren over films en politiek onder het genot van dure wijn. Ze bedenken een seksueel getinte filmquiz die met de uren intenser en gevaarlijker wordt…

Seksueel hedonisme wordt politiek activisme

“The Dreamers” is een interessant werk van de beroemde regisseur Bernardo Bertolucci over de gebeurtenissen in Frankrijk in 1968. Het was een tijd van sociale verandering, toen de studenten de straat opkwamen en de Franse overheid lam legden.

De hoofdpersonages zijn een jonge Amerikaanse student die naar Frankrijk komt om er film te studeren en een zeer onconventionele broer-zus tweeling die hem uitnodigen om deel uit te maken van hun vreemde levensstijl.

Alle drie zijn ze obsessief bezig met films en ook met het concept van het doorbreken van sociale codes en taboes. Met hun ouders die een maand weg zijn hebben ze een appartement voor zichzelf en maken ze een filmquiz waarbij verkeerde antwoorden zorgen voor seksueel getinte opdrachten die steeds intenser worden. Ze verlaten de flat enkel om naar films te kijken en lijken het geweld in de straten niet op te merken… tot ze niet meer passief kunnen toekijken…

Een zeer intrigerende film met sterke acteerprestaties. Jammer dat de overgang van seks naar politiek zo abrupt gebeurt.

Een film om over te praten.

Regie: Bernardo Bertolucci
Verhaal: Gilbert Adair
Cast: Michael Pitt, Eva Green, Louis Garrel, Anna Chancellor, Robin Renucci, Jean-Pierre Kalfon, Jean-Pierre Léaud, Florian Cadiou, Pierre Hancisse, Valentin Merlet, Lola Peploe, Ingy Fillion, e.a.
Release: 2004

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 2 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

2 reacties to “The Dreamers”

 1. sammy 23 november 2009 at 22:56 Permalink

  Vorige week gezien op canvas en vond het een parel van een film, houd persoonlijk wel van zulke buitenlandse films maar dan nog is er uiteraard een groot verschil.

  zeker aan te raden aan iedereen.


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.