The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert

the-adventures-of-priscilla-queen-of-the-desertTwee dragqueens (Anthony/Mitzi en Adam/Felicia) en een transseksueel (Bernadette) moeten gaan optreden in Alice Springs, een afgelegen stadje in de Australische woestijn. Ze vertrekken vanuit Sydney met hun lila bus, Priscilla. Onderweg ontdekken dat hun opdrachtgeefster de vrouw is van Anthony. Ze krijgen panne en worden uit de nood geholpen door Bob, die verder met hen meereist…

Eén van de beste holebi-films ooit!

Er zijn niet veel films die homo’s en dragqueens op een normale en sympathieke manier portretteren, maar al te vaak vervalt men in stereotiepen. “The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert” is een welkome uitzondering.

De film volgt twee homo’s en een transseksueel door de Australische woestijn op weg naar Alice Springs, waar ze moeten optreden in een hotel. We zien hoe ze in contact komen met gewone burgers, aboriginals en toeristen en aan het einde van de film hebben ze echt ons hart gestolen.

De drie hoofdacteurs zijn dan wel hetero, toch slagen ze erin om sympathieke, driedimensionele personages neer te zetten. Ook vermeldenswaardig is dat deze personages (niet zoals de meeste homo’s in Hollywoodfilms) wel degelijk een seksleven hebben (iets wat Hollywood uit de films weert uit angst om het heteropubliek te storen).

Hugo Weaving, die we kennen uit “The Matrix” en “The Lord of the Rings”, vertolkt de rol van de homo met het grootste hetero-gehalte: hij heeft een ex-vrouw (die zelf biseksueel is) en een zoontje. Op een meesterlijke manier vertolkt hij de angsten die zijn personage voelt wanneer deze geconfronteerd wordt met de vooroordelen van zijn collega’s. Want homo’s zijn geen engeltjes en deze film durft dit eindelijk toegeven.

Guy Pearce als Adam is waarschijnlijk de grootste homo in deze film en ondanks het feit dat hij zowat alle clichés die er bestaan neerzet, zorgt hij toch voor diepte in zijn personage. Vele andere acteurs zouden van zijn personage gewoon een doordeweeks mietje gemaakt hebben.

Maar beiden staan in de schaduw van Terence Stamp als de transseksuele Bernadette. Hij zet zijn rol neer met heel veel waardigheid en humor, is zeer geloofwaardig en zijn liefdesverhaal is echt ontroerend.

Regisseur Stephan Elliot toont ons ook dat dragqueen zijn hard werk is en dat een show geven zeer frustrerend kan zijn, maar ook zeer belonend.

“The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert” is een uitstekende film vol anarchistische humor en enkele scènes zijn onvergetelijk! (kijk uit voor de pingpongballen!)

Regie: Stephan Elliot
Verhaal: Stephan Elliot
Cast: Terence Stamp, Hugo Weaving, Guy Pearce, Bill Hunter, Rebel Russel, John Casey, June Marie Bennet, Murray Davies, Frank Cornelius, Bob Boyce, Leighton Picken, Maria Kmet, Joseph Kmet, Alan Dargin, Julia Cortez, e.a.
Release: 1994

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 14 augustus 2009 - 2 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

2 reacties to “The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert”

 1. Patrick Vermeirsch 15 oktober 2011 at 08:12 Permalink

  “De Drie hoofdacteurs zijn dan wel hetero” haha, dat impliceert haast tussen de regels door dat “ze zijn wel hetero, want niemand is perfect”, het is eens de omgekeerde wereld, want vaak kijken hetero’s op homo’s neer als zouden het abnormale mensen zijn. Ik moest dus zelf als hetero hartelijk lachen met deze zinswending.
  Van de film heb ik mateloos genoten, al ben ik dan hetero, haha.
  Nou ja, misschien niet honder procent hetero. Ik heb al een paar bi-ervaringe achter de rug die me erg bevielen. Maar omdat ik niet echt verliefd kan worden op een man denk ik toch nog steeds een hetero te zijn…


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.