Spion van Oranje (2009)

spion-van-oranjeEen terrorist verwoest met een bom het Paleis op de Dam en brengt via een opgenomen video-boodschap het dreigement over om heel Nederland te vernietigen. Hij eist dat de homoseksuele modeontwerper François van Vliet (Paul de Leeuw) met 135 gulden naar de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft komt. Intussen wordt ook de Euromast vernield…

Vooraf hadden regisseur Tim Oliehoek en Paul de Leeuw de intentie om samen een vervolg op “Vet Hard” te maken, genaamd “Vet Hard 2″, maar uiteindelijk resulteerde het in een scenario voor de film “Spion van Oranje”. Het was de bedoeling dat Paul de Leeuw na “Filmpje!” wederom opdook in een dubbelrol.

De film werd tussen 6 mei en 10 juli 2008 opgenomen. Het grootste gedeelte is gefilmd in Nederland, maar ook Duitsland fungeerde als opnamelocatie. De scènes bij de Euromast en Paleis op de Dam werden later met computertechnieken bewerkt om de zogenaamde verwoestingen te genereren.
De soundtrack van de film werd ingezongen door Natalia, die in de film de rol van model speelt. De soundtrack heet “All Or Nothing” en kwam op 16 januari 2009 uit in België en Nederland. Dit nummer is afkomstig van “Wise Girl”, het vierde album van Natalia.

Begin januari, enkele weken voor de première van de film, verscheen in het Algemeen Dagblad een kritische recensie van de hand van recensent Ab Zagt, waarin geen goed woord over de film werd gesproken: “de plot is stupide, de humor haalt zelfs een puberaal niveau niet, de onvermijdelijke BN’ers (Patty Brard, Gerard Joling, Jort Kelder en Jac. Goderie) zijn hoogst irritant en wat het ergste is: Paul de Leeuw is geen moment grappig.” De makers van “Spion van Oranje” verdedigden zich door te zeggen dat Zagt een onafgewerkte versie van de film had gezien, waar nog niet over geschreven mocht worden. Nog voor de première verschenen nog twee artikelen van Zagt waarin hij “Spion van Oranje” kraakte.

Regie: Tim Oliehoek, Paul de leeuw
Verhaal: Tijs van Marle
Cast: Paul de Leeuw, Najib Amhali, Jennifer Hoffman, Nelly Frijda, Fred Goessens, Hans Kesting, Plien van Bennekom, Simon Zwiers, Richard de Maaré, Folmer Overdiep, Maaike Martens, Dina van der Linden, Bart Neuland, Ron Neuland, Saskia Rinsma, e.a.
Release: 2009

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.