Spartacus

spartacusDe rebelse slaaf Thracian Spartacus wordt verkocht aan de gladiatorentrainer Batiatus. Nadat hij wekenlang wordt getraind om te doden in de arena, keert Spartacus zich tegen zijn oversten en leidt hij de andere slaven in opstand. Naarmate de rebellen van stad tot stad trekken, groeit hun aantal aan omdat ontsnapte slaven zich onder hun rangen voegen. Onder het leiderschap van Spartacus trekken ze door het zuiden van Italië waar ze de zee willen oversteken om terug naar huis te gaan.

Ondertussen is in Rome de slavenopstand een beslissende factor geworden in de krachtmeting tussen twee senatoren: de republikein Gracchus en de militarist Crassus. Beiden zien de opstand als dé kans om zelf meer macht te krijgen.

Terwijl de senatoren de slaven proberen te helpen, te hinderen en te manipuleren voor hun eigen voordeel, blijven Spartacus en zijn aanhangers naar vrijheid streven.

Een gerestaureerde homo-film

De originele film had een scène waarin Marcus Licinius Crassus (Laurence Olivier) probeert om Antonius (Tony Curtis) te verleiden, maar Antonius weigerde in te gaan op diens avances omdat hij zijn zinnen had gezet op Spartacus. De Amerikaanse Filmcode en het Amerikaanse Fatsoenlegioen weigerden beiden deze scène.

De censoren stelden voor om te scène, waarin werd gerefereerd naar oesters (vagina´s) en slakken (penissen) te veranderen en dat er zou gewerkt worden met truffels en artisjokken.

In plaats daarvan knipte men de scène uit de film, maar tijdens de restauratie van “Spartacus” in 1991 werd de scène er terug ingezet. Jammer genoeg was de bijhorende geluidsopname ondertussen verloren gegaan en de dialogen moesten gedubd worden. Omdat Laurence Olivier ondertussen was gestorven, sprak Anthony Hopkins zijn lijnen in.

Regie: Stanley Kubrick
Verhaal: Stanley Kubrick
Cast: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Charles McGraw, Joanna Barnes, Harold Stone, Woody Strode, Peter Brocco, e.a.
Release: 1960

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 14 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.