Salò o le 120 giornate di Sodoma

saloDe film speelt zich af in 1944 in de door de Nazi’s bestuurde staat Salo, in het noorden van Italië. Vier bestuurders verzamelen zestien perfecte jongeren en brengen hen samen met wachters, dienaars en binken naar een paleis in de nabijheid van Marzabotto. Er zijn ook nog vier vrouwen van middelbare leeftijd waarvan er drie opwindende verhalen vertellen terwijl de vierde hen ondersteunt aan de piano.

Het verhaal is grotendeels gebaseerd op de verhalen van Dante en De Sade: de Cirkel van Manieën, de Cirkel van Stront en de Cirkel van Bloed. Elke jongere wordt geëxecuteerd terwijl elke libertijn ondertussen zijn rol als gluurder inneemt.

Een noodzakelijk kwaad

Dit is een moeilijke film. Pasolini was dan ook een moeilijke man. Hij werd vermoord in (nog steeds) onopgehelderde omstandigheden, kort nadat deze film werd beëindigd.

“Salo” is waarschijnlijk de meest gruwelijke en walgelijke film die ooit werd gemaakt, niet alleen in Italië, maar in de hele wereld. Het gaat over de ergste wreedheden die mensen andere mensen kunnen aandoen, over de echte donkere zijde van het menselijke karakter: wanneer men een ander kwaad aandoet omdat men zich verveelt, wanneer kwaaddoen iets natuurlijks wordt.

Bij het bekijken van deze film zal je ongetwijfeld enkele van je diepste emotionele ervaringen beleven, als je het tenminste kan verdragen om deze film te bekijken.

Regie: Pier Paolo Pasolini
Verhaal: Markies de Sade
Cast: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi, Umberto Paolo Quintavalle, Aldo Valletti, Caterina Boratto, Hélène Surgère, Sonia Saviange, Elsa De Giorgi, Ines Pellegrini, Rinaldo Missanglia, Giuseppe Patruno, Guido Galletti, Efisio Etzi, Claudio Troccoli, Fabrizio Menichini, e.a.
Release: 1976

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 08 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.