Rope (1948)

ropeBrandon Shaw en Philip Morgan zijn twee homoseksuele studenten met een hoog IQ die een mateloze bewondering koesteren voor professor Cadell en diens bizarre opvattingen over hoogbegaafdheid. Om zijn theorie te testen, vermoorden ze een medestudent…

De studenten Brandon en Philip vermoorden studiegenoot David Kentley (Dick Hogan) in hun flat uit verveling en om te zien of ze ermee weg kunnen komen. Zo willen ze hun superioriteit bewijzen. Ze verstoppen zijn dode lichaam in een kist, die ze vervolgens als tafel gebruiken om een etentje op te geven voor de onwetende vrienden en familie van het slachtoffer. Onder de aanwezigen bevinden zich Kentley’s vader Mr. Kentley, zijn tante Atwater, zijn verloofde Janet Walker, en haar voormalige geliefde Kenneth Lawrence.

De laatste gast op het feest is Rupert Cadell, een uitgever en oud leraar van Brandon en Phillip. Het blijkt dat jaren terug Rupert met Brandon en Phillip een discussie had over de “perfecte moord”, waardoor de twee het idee kregen deze daadwerkelijk eens te plegen. Tijdens het eten komen onder andere de concepten van Friedrich Nietzsche’s “kunst van het moorden” en “Übermensch” ter sprake. Brandon hoopt dat Cadell hun “kunstwerk” zal accepteren. Brandon laat tijdens het diner verschillende hints vallen over David’s afwezigheid. De gasten zijn allemaal ongerust over het feit dat hij niet op komt dagen.

Rupert confronteert Phillip over enkele tegenstrijdigheden die hij en Brandon tot dusver hebben verteld. De spanningen lopen binnen het gezelschap steeds verder op. Mr. Kentley besluit te vertrekken wanneer zijn vrouw hem belt.Hij neemt wat boeken mee die Brandon hem heeft gegeven, en die bijeen gebonden zijn met hetzelfde touw waarmee David is gewurgd.

Wanneer Rupert ook wil vertrekken, krijgt hij echter David’s hoed aangereikt in plaats van zijn eigen. Hij keert nadat de andere gasten al weg zijn terug naar het appartement met het excuus dat hij zijn pakje sigaretten is vergeten. Brandon spoort hem aan om samen nog wat te discussiëren over David’s vermissing, daar hij graag wil dat Rupert hun daad ontdekt. Dit gebeurt uiteindelijk ook. Rupert is geschokt, maar ook beschaamd dat de twee zijn retorica hebben gebruikt om de moord te legitimeren. Rupert ontneemt Brandon zijn pistool en schiet een paar keer door het raam naar buiten om de aandacht van de politie te trekken.

De eerste kleurenfilm van Hitchcock, gebaseerd op een echte moord. De film werd opgenomen in 8 takes van 10 minuten, maar lijkt door zijn subtiele overgangen te bestaan uit één enkel shot.

Regie: Alfred Hitchcock
Verhaal:
Patrick Hamilton
Cast:
James Stewart, Joan Chandler, John Dall, Farley Granger, Cedric Hardwicke, Constance Collier, Douglas Dick, Edith Evanson, Dick Hogan, e.a.
Release:
1948

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 26 januari 2011 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.