Red River (1948)

red-riverDe film draait om Thomas Dunson, een koppige man die koste wat het kost een succesvolle ranch wil beginnen in Texas. Samen met Nadine Groot vertrekt hij richting deze staat. Kort na hun vertrek hoort Dunson dat zijn geliefde tijdens zijn afwezigheid is gedood tijdens een aanval van indianen. Ondanks dit verlies wil Dunson de reis toch voortzetten. Wanneer hij en Groot Matthew Garth, een weesjongen tegenkomen, adopteert Dunson hem.

Via de Red River arriveert het drietal in Texas. Dunson wil het land waar ze komen claimen als zijn eigen, maar twee Mexicanen vertellen hem dat hun baas dit land al bezit. Dunson schiet een van de twee dood en vertelt de ander om aan zijn baas door te geven dat het land nu van hem is. Hij hernoemt het landgoed Red River D, vernoemd naar zowel de Red River als zijn vee.

14 jaar later is Dunsons ranch uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. Samen met Matt en Groot heeft hij nu een kudde weten te krijgen van meer dan 10.000 koeien. De Amerikaanse Burgeroorlog heeft hem echter financieel zwaar getroffen. Daar de veeprijzen in Texas hem tegenstaan, besluit hij met de hele kudde naar Missouri te vertrekken, waar hij mogelijk een betere prijs kan krijgen voor zijn vee. Hij huurt wat extra mannen in om hem met het transport te helpen, waaronder de scherpschutter Cherry Valance.

De reis naar het noorden is niet zonder gevaar; ze komen meerdere obstakels tegen, waaronder een stormloop. Bovendien jaagt Dunson met zijn gedrag de anderen tegen zich in het harnas. Zo probeert hij twee mannen, die er tussenuit probeerden te knijpen, te lynchen. Hierop keert Matt zich tegen zijn adoptiefvader en neemt samen met de anderen het bevel over het transport over. Dunson wordt achtergelaten, maar is niet van plan het erbij te laten zitten.

Op weg naar Abilene moeten Matt en zijn mannen een aanval van indianen afslaan. Hierbij redden ze het leven van Tess Millay, een jonge vrouw die verliefd wordt op Matt. Op een nacht, tijdens een regenbui, vertrekt Matt onverwacht. Tess blijft achter en loopt niet veel later Dunson tegen het lijf. Ze probeert hem zover te krijgen dat hij Matt vergeeft, maar hij weigert. Wanneer Matt in Abilene arriveert, vindt hij een groep mannen die met smart zaten te wachten op de komst van een grote kudde, en het vee maar wat graag willen kopen. Matt accepteert hun aanbod en voltooit zo, zonder het te weten, het eerste grote veetransport langs een route die later zal uitgroeien tot de Chisholm Trail.

Dan arriveert ook Dunson en er breekt een gevecht uit tussen hem en Matt. Dit gevecht wordt onderbroken door Tess, die eindelijk erin slaagt beiden hun fouten te laten inzien. De twee leggen hun onenigheid bij en Dunson geeft zijn zegen aan het huwelijk tussen Matt en Tess.

Weetjes over Red River

 • Bij de productie van de film maakte men zich zorgen dat John Wayne en Montgomery Clift niet overeen zouden komen omdat ze politiek tegenover elkaar stonden en daar een uitgesproken mening over hadden. Daarom gingen ze akkoord om tijdens de opnames niet over politiek te praten. Toch konen Wayne en Walter Brennan het niet goed vinden met Clift omdat ze weet hadden van zijn homoseksualiteit. Ze lieten hem dan ook alleen wanneer er niet werd gefilmd. Wayne trachtte ook om Clift te doen vervangen toen hij kwam te weten dat deze een relatie had met John Ireland. Later weigerde Clift een rol in “Rio Bravo” (1959) omdat hij niet meer met Wayne en Brennan wilde werken.
 • Dit was het filmdebuut van Montgomery Clift. Maar omdat de film 2 jaar op de planken bleef liggen zag het publiek Clift eerst in “The Search” (1948), waarvoor hij een oscarnominatie kreeg.
 • De beroemde scène waarbij Montgomery Clift en John Ireland hun revolvers vergelijken met elkaar zou een referentie zijn naar de homoseksualiteit van Clift.

Regie: Howard Hanks, Arthur Rosson
Verhaal: Borden Chase
Cast: Montgomery Clift, John Wayne, Joanne Dru, Walter Brennan, Coleen Gray, Harry Carey, John Ireland, Noah Beery Jr., Harry Carey Jr., Chief Yowlachie, Paul Fix, Hank Worden, Mickey Kuhn, Ray Hyke, Hal Taliaferro, e.a.
Release: 1948

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.