Prick up your ears

prick-up-your-earsEen film over het leven en de gewelddadige dood van de homoseksuele toneelschrijver Joe Orton. Een uitdagend leven, een ontstellende carrière en een gewelddadige dood en dan nog eens een rammelende relatie… het zit allemaal in deze biografische film over schrijver Joe Orton.

Hij begint zijn leven als een verlegen, nogal “theatrale” jongen in het binnenland van Engeland. Hij slaagt erin om zijn arbeidersmilieu en zijn compleet gebrek aan podiumprésence te overstijgen en wint een beurs aan de “Royal Academy of Dramatic Arts”. Hij krijgt er de kans om er het succes te krijgen waarvan hij altijd heeft gedroomd en hij begint er een relatie met Mijnheer Gestoord, Kenneth Halliwell, een nog slechtere acteur dan Joe, en droomt ervan om schrijver te worden.

Joe, die ongeschoold is in alles wat verfijnd is, ziet in Kenneth alle gesofisticeerdheid die hij ontbreekt en zuigt als een spons alle informatie op die Kenneth hem geeft over literatuur. De problemen beginnen wanneer Joe een betere schrijver wordt dan zijn leraar; zijn toneelstuk op West End is een hit en hij mag zelfs een script schrijven voor de Beatles. Kenneth voelt zich steeds meer onzeker, is jaloers en krijgt de ene depressie na de andere.

Joe blijft door schuldgevoelens bij Kenneth maar bezoekt vaak na middernacht de openbare toiletten van Londen, en dit zorgt uiteindelijk voor een explosie…

Niet alleen is dit de meeslepende en mooie biografie over een begenadigde, brutale en hilarische jonge schrijver die zo dapper was om aan iedereen de moeilijke waarheid te vertellen, behalve aan zijn vriend, het is ook een ontnuchterende herinnering aan de gevaren van ontkenning.

Weetjes over “Prick Up Your Ears”

  • Kenneth Halliwell creëerde de titel “Prick up Your Ears” voor Joe Orton’s (nooit afgewerkte) filmscript voor de Beathles. Volgen Joe was die titel veel te goed om aan een film te geven.

Regie: Stephen Frears
Verhaal: John Lahr
Cast: Gary Oldman, Alfred Molina, Vanessa Regrave, e.a.
Release: 1987

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.