Ninotchka

ninotchkaEnkel de koninklijke suite van het voornaamste hotel in Parijs heeft een kluis die groot genoeg is voor de juwelen van Hertogin Swana. De drie Russen die naar Parijs zijn gekomen om de juwelen te verkopen, nestelen zich in deze suite. Tot één van hun oversten langs komt om uit te zoeken wat de verkoop vertraagt. Deze overste is Ninotchka, een vrouw die geen onzin duldt. Zij fascineert Graaf Leon, de trouwe vazal van de Hertogin. De Hertogin belooft dat ze haar recht op de juwelen zal opgeven als Ninotchka de Graaf verlaat. Maar is die Graaf wel te vertrouwen?

Deze film, over een Sovjet-kameraad die verliefd wordt op een dilettant in het vooroorlogse Parijs, had zeker potentieel. Maar de vereisten uit 1930, zoals scènes in avondjurk, twee of meer slaapkamerscènes en overdadige decors, doen de plot nogal dwaas lijken. Als de film een gemeenschappelijk appartement in Moskou toont, wordt de film zelfs belachelijk.

Greta Garbo is zowel zwoel en stralend en als de camera een close-up van haar neemt, gloeit zij onder de speciale lens. En, je krijgt inderdaad een lachende Greta te zien. Maar daar de liefdesverhouding tussen Greta en Douglas zo ongeloofwaardig is, is de rest van de film een vreemd brouwsel. Ook het einde is wreed en onbevredigend.

Niemand is hiervoor verantwoordelijk. Dit is gewoon een oude film die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Wel is het ironisch dat er een goede Russische film “Sluzhebnyi roman” is, met dezelfde personages: een kleingeestige, harde, professionele vrouw die een man ontmoet en zich overgeeft aan de liefde. Er is geen twijfel dat dit thema universeel is. Helaas gaat “Ninotchka” de mist in, toch naar onze moderne standaard.

Regie: Ernst Lubitsch
Verhaal: Ernst Lubitsch
Cast: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi, Sig Ruman, Felix Bressart, Alexander Granach, Gregory Gaye, Rolfe Sedan, Edwin Maxwell, Richard Carle e.a.
Release:
1939

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 11 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.