My Beautiful Laundrette

my-beautiful-laundretteLondon, de Thatcher-jaren. Een uitzichtloze periode die wordt beheerst door werkloosheid, geweld en vreemdelingenhaat. De jonge Pakistaan Omar (Gordon Warnecke) werkt in de wasserette van zijn oom Nasser. Wanneer hij de zaak van zijn oom overneemt is hij vastbesloten om er een paleisje van te maken. Zijn jeugdvriend en ex-National Frontlid Johnny (Daniel Day-Lewis) komt hem daarbij helpen. Al snel worden ze minnaars en beginnen de problemen pas écht. Buitenstaander Johnny wordt noch door de Pakistaanse gemeenschap geaccepteerd noch door zijn vroegere racistische vrienden. Ondertussen begint Omars familie zich af te vragen of Omar niet een keer moet trouwen…

Een waardevolle tijdsopname

De jaren 1980 waren bepaald geen uitstekend tijdperk voor film en waren evenmin – als je naar dit baanbrekend kleinood kijkt – een fantastische tijd voor interraciale relaties. Daarover gaat deze film, doorspekt met het hoofdthema van die tijd: geld verdienen. Waar het echter niet over gaat is de homoseksualiteit in de relatie tussen de hoofdpersoon Omar en zijn voormalige schoolvriend Johnny. Na een tijdje ontmoeten deze twee elkaar opnieuw en Omar geeft Johnny een baan in zijn nieuw, mooi wassalon. In deze film worden op een tedere manier twee mannen in beeld gebracht die kussen en die intiem zijn met elkaar. Een buitengewone dappere zet tijdens de hysterische, homofobe AIDS-jaren 1980.

En toch is deze relatie op zichzelf bijna overbodig als je ze vergelijkt met de andere thema’s die aan bod komen in de film. “My Beautiful Laundrette” toont met angstaanjagende oprechtheid het Zuid-Londen van 1985, met de immigranten en hun cruciale morele kruispunten. De film toont perfect het Groot-Brittannië van die tijd: net de somberheid van de vroege jaren ’80 achterlatend en aan het begin van de boom van de late jaren ’80. Omars zieke vader vertelt met veel bitterheid over het land en zijn regering en wil terugkeren naar zijn geboorteland. Daarentegen is er de oom van Omar die verkondigt dat zijn thuisland verkracht wordt door het geloof en dat Engeland een mooie plek is waar je geld kunt verdienen. Ergens in de film zegt hij zelfs: “Haal de champagne en laten we toasten op de gezondheid van Tatcher!”. Het duurt niet lang voor de wens van zijn oom om geld te verdienen en om ‘het’ te maken overslaat naar Omar, die zijn dagen doorbrengt in zijn wassalon; een plek die onopzettelijk het centrum van de buurt is geworden. Maar Johnny’s gewelddadige, fascistische vrienden geven geen moer om diens nieuwe gezelschap en werpen een schaduw over zijn verhouding met Omar.

“My Beautiful Laundrette” gaat over liefde, geweld, ondernemingschap, hoop en hopeloosheid, gemeenschap, ras, klasse en natuurlijk ook over verschrikkelijke kapsels. Deze film is een aanrader, niet noodzakelijk omwille van de casting, het acteren, de regie of zelfs het verhaal. Hoewel deze allemaal goed zijn, is de film vooral als tijdsopname waardevol. Het lijkt allemaal zo lang geleden… goddank.

Regie: Stephen Frears
Verhaal: Hanif Kureishi
Cast: Saeed Jaffrey, Roshan Seth, Daniel Day-Lewis, Gordon Warnecke, Derrick Branche, Rita Wolf, Souad Faress, Richard Graham, Shirley Anne Field, Winston Graham, Charu Bala Chokshi, Dudley Thomas, e.a.
Release: 1985

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 02 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.