Monster

monsterAileen Wuornos heeft als klein meisje maar één droom: ooit beroemd worden. In haar zoektocht naar degene die haar zal ontdekken raakt ze reeds vanaf haar 13de verzeild in de prostitutie. Langzaam maar zeker zakt ze weg in een diepe put waar de gedachte aan zelfmoord nooit ver weg is.

Tot ze op een avond in een homobar belandt. Selby, een meisje dat door haar ouders verstoten wordt omwille van haar geaardheid, spreekt haar aan. Wat begint als een voorzichtige vriendschap, wordt al snel een passionele relatie. Wanneer Aileen, Lee, geld tracht te verdienen om een paar nachten met Selby te kunnen doorbrengen, wordt ze op brutale wijze verkracht. Nu ze de dood in de ogen kijkt, kan ze enkel nog aan haar liefde voor Selby denken. Ze schiet haar belager neer.

Lee overtuigt de onwetende Selby om samen weg te vluchten uit het gewone leven, naar een leven in vrijheid, één groot feest en ze besluit, na het dramatische voorval, het prostitutiemilieu vaarwel te zeggen. Met goede moed trekt ze van sollicitatie naar sollicitatie, maar zonder succes. Krampachtig klampt ze zich meer en meer vast aan Selby, haar ´redder´ en droomt ze het mooiste voor hen beiden. Maar de geldnood blijft aanslepen en Selby dreigt te vertrekken. In een wanhopige poging haar bij zich te houden, verklaart ze waarom ze met de prostitutie gestopt is en biecht ze de moord uiteindelijk op. Om terug in Selby´s behoeften te kunnen voldoen, neemt ze opnieuw haar toevlucht tot de prositutie. Maar wanneer ze oog in oog staat met haar volgende klant, slaan de stoppen door en ze schiet hem dood.

Aileen kan het leven als prostituee niet meer aan en komt terecht in een spiraal van geweld, waarbij ze nog verschillende slachtoffers maakt. Een nooit eerder gekend gevoel van macht neemt haar in de ban. Wanneer uiteindelijk een signalement verspreid wordt van Aileen en Selby, keert Selby terug huiswaarts. Aileen wordt al snel opgepakt en krijgt de doodstraf…

Aileen Wuornos: de eerste vrouwelijke seriemoordenaar

Het verhaal van Monster is gebaseerd op het leven van Aileen Wuornos, die in 2002 ter dood is gebracht voor de moord op zes mannen. Ze vermoordde de mannen in de jaren 1980 in de staat Florida en werd uitgeroepen tot de eerste vrouwelijke seriemoordenares van de Verenigde Staten. Naar eigen zeggen pleegde ze al haar moorden uit zelfverdediging : “een verdediging tegen gewelddadige aanrandingen tijdens haar werk als prositituee”. Na haar veroordeling zat Wuornos 12 jaar in een dodencel voor ze effectief de doodstraf onderging.

Voor haar proces was Aileen ook al bekend bij het gerecht. Zelf wijt ze dit aan haar ongelukkige jeugd. Haar vader hing zichzelf op in de gevangenis en haar moeder verliet haar twee kinderen. Ze werd geadopteerd door haar grootouders en werd al op 14-jarige leeftijd zwanger van een kind dat voor adoptie werd weggeschonken. Weggelopen van huis belandde ze zo in de straatprostitutie.

Aileen´s proces trok destijds veel aandacht. Ze werd door de media hard aangepakt en afgespiegeld als een monster dat geen berouw kent. Het was dan ook een bewuste keuze van regisseur Patty Jenkins om in deze film een intrigerende kijk in het leven van deze seriemoordenares te bieden, met een mooi portret van haar naïeve liefde voor Selby, haar angsten, haar dromen – zonder haar daden goed te praten.

Charlize Theron: van fotomodel tot straatprostituee

Voor de verfilming van het leven van Aileen Wuornos, diende hoofdactrice Charlize Theron een geloofwaardige Aileen neer te kunnen zetten. Dit was geen gemakkelijke klus. De Zuid-Afrikaanse actrice en ex-fotomodel, die normaal gecast wordt voor haar mooie uiterlijk, moest voor Monster een complete metamorfose ondergaan. Onder deskundige begeleiding werd zowat heel haar lichaam bewerkt, met o.a.:

 • neptattoos, neppukkels en nepsproeten
 • bruine contactlenzen en valse tanden (ze had zelfs 2 paar neptanden, 1 voor close-ups
  en 1 voor long shots)
 • een dun latex masker om het gezicht ‘vlakker’ te maken
 • de afwezigheid van een kapper (of hooguit één die het haar nog wat vettiger wilde maken)
 • gelatine rond de ogen voor een vermoeide en droevige indruk

Ook diende Charlize minstens 15 kilo aan te komen, wat ze deed met een ‘cheeseburgerdieet’.
Maar uiteraard telt niet enkel de fysieke verandering. Charlize diende zich ook de manier van spreken en de lichaamstaal van Aileen eigen te maken. Bijgestaan door een dialecticus en na het bestuderen van de gedragingen van de echte Aileen Wuornos, slaagde Charlize daar voortreffelijk in. Producer Jack Peterson getuigt : “The first day of camera tests, a woman walked past everyone who we thought was the stand-in for Charlize. And I remember thinking: “Huh, she really looks like Aileen” And it was only after a while that I realized it was Charlize.”

Regie: Patty Jenkins
Verhaal: Patty Jenkins
Cast: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergesen, Annie Corley, Pruitt Taylor Vince, Marco St. John, Marc Macaulay, Scott Wilson, Rus Blackwell, Tim Ware, Stephan Jones, Brett Rice, Kaitlin Riley, Cree Ivey, e.a.
Release: 2003

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 11 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , ,

1 reactie to “Monster”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.