Mommie Dearest

mommie-dearestHet verhaal van het leven van filmster Joan Crawford, gezien door de ogen van haar geadopteerde dochter.

“Ik ben niet boos op jou, ik ben boos op het vuil!”

Niemand maakte egomaniakale, moordzuchtige moeders zo populair als Joan Crawford (Faye Dunaway), die haar kroost bestuurde met metalen kleerhangers en een snoeischaar, begeleid door de meest angstaanjagende gezichtsuitdrukking die er ooit te zien was.

Joan Crawford is een winkelmeisje-dat-filmster-werd, die haar weg naar de top van Hollywood bereikte op de moeilijke manier en die haar frustraties afreageerde op haar echtgenoten, op haar geadopteerde kinderen, op haar meid en uiteindelijk op zichzelf.

We ontmoeten La Joan voor het eerst in haar heiligdom, een witter-dan-wit landhuis, waar stof en onafhankelijkheid verboden zijn en waar alle wensen van Joan altijd worden vervuld. Maar toch voelt ze dat er iets ontbreekt in haar perfecte illusie, namelijk een kind ? En pats! Als bij magie verschijnt er een kind, dankzij het getouwtrek achter de schermen van haar feeërieke advocaat en vriendje Gregg (Steve Forrest).

De jonge Christina (Mara Hobel), een weesmeisje met blonde krulletjes en blauwe ogen dat lijkt alsof ze net is weggeplukt van een casting voor het meest engelachtige kind, wordt opgenomen in het kasteel van de controlekoningin. Ze krijgt al snel het gezelschap van een al even ideaal klein jongentje, dat het merendeel van zijn jeugd doorbrengt vastgebonden op zijn bed.

Wat eerst op een droom lijkt, wordt heel vlug een nachtmerrie. Doorheen haar jeugd wordt Christina gevangen gehouden door de ijzeren tralies van Joan’s verwachtingen, worstelt ze om te voldoen aan de surrealistische standaardnormen van haar moeder en probeert ze om zichzelf en haar broer Christopher te beschermen voor de wervelstormen van Joan’s onbestuurbare en onvoorspelbare karakter.

Als Christina als tiener (Diana Scarwid) een eigen wil ontwikkelt, en ze het moe is om elke zaterdagnacht de tegels van Joan te schrobben, wordt het wel erg campy. Wat volgt is een gevecht ter dood tussen een moeder die niets los kan laten en een dochter die niet kan worden vastgehouden en een filmster die niet weet wanneer ze moet ophouden.

Heb jij ook last van een moeder die je gek maakt, zet je gsm dan uit, kijk naar “Mommie Dearest” en voel je gezegend want jij hebt het lang zo slecht nog niet.!

Weetjes over Mommie Dearest

Toen Paramount voor het eerst “Mommie Dearest” uitbracht, dachten ze dat ze een ernstige biografische film in handen hadden. Het publiek dacht daar echter anders over en een maand nadat de film was uitgebracht begonnen filmgangers Ajax en kleerhangers mee te brengen naar de bioscoop en maakten ze van “Mommie Dearest” een interactieve gebeurtenis. Bij Paramount besefte men dat men een nieuwe “Rocky Horror Picture Show” had gemaakt en begonnen ze de film te verkopen als een camp klassieker.

Regie: Frank Perry
Verhaal: Frank Perry
Cast: Faye Dunaway, Diana Scarwid, Steve Forrest, Howard Da Silva, Mara Hobel, Xander Berkeley, e.a.
Release: 1981

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 11 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.