Mary Poppins

mary-poppinsLonden, 1910. Op de Kersenboomlaan 17 woont de familie Banks: vader George (David Tomlinson), moeder Winifred (Glynis Johns) en de kinderen Jane (Karen Dotrice) en Michael (Matthew Garber). Vader is echt de heer des huizes. Met een ferme hand eist hij orde, gezag en discipline. Hij heeft een drukke baan bij de bank en heeft geen tijd voor zijn kinderen. De moeder is een echt schatje maar ook zij is druk bezig.

Hun kinderjuffrouw vertrekt en de familie plaatst een advertentie voor een nieuwe kinderjuf die zowat alles moet kunnen… En dan komt de beminnelijke Mary Poppins, hangend aan haar paraplu, vanuit de lucht aanzweven, om vanaf dat moment het gezin en alle kijkers mee te nemen op een betoverende reis in een wereld vol fantasie en magie!

Het filmdebuut van Julie Andrews

Met Julie´s filmdebuut in “Mary Poppins” begon de liefdesrelatie van de wereld met haar. Julie´s stem is ontzettend helder en ze straalt!

Haar prestatie in deze film verdient veel meer dan een Oscar, als je rekening houdt met het feit dat ze moest acteren tegen blue screens en tegenover onzichtbare objecten en personages. Geen gemakkelijke taak…

Ook leuk is dat Julie, als Mary, weigert om de gekke toestanden rond haar te erkennen. Ze duwt gewoon haar kapsel terug op zijn plaats temidden van dansende schoorsteenvegers en vliegende, lachende ooms. “Ik leg nooit iets uit,” is haar commentaar.

De liedjes in deze films horen bij de beste die ooit uit het Disney-camp kwamen. De gebroeders Sherman leverden een prachtige prestatie met “Stay Awake”, één van de meest ondergewaardeerde slaapliedjes die ooit werden geschreven, en “Feed the Birds” is spookachtig mooi.

De Disney animators creëerden een visueel feest dat, net zoals de reistas van Mary Poppins, geen grenzen kent. De achtergronden van Peter Ellenshaw zijn adembenemend. De manier waarop Bert, Mary en de kinderen een trap van rook oplopen… briljant!

Toch kent de film ook een paar mindere kantjes: het verhaal is een beetje te lang, vooral op het einde wanneer Mary een beetje op de achtergrond verdwijnt.

Dick Van Dyke was een excellente keuze omwille van zijn zang- en danstalent (en omwille van zijn populariteit), maar zijn cockney-accent verveelt wel achter een tijdje.

Maar toch is “Mary Poppins” een echte tour-de-force die je moet zien!

Weetjes over Mary Poppins

  • P.L. Travers, de schrijfster van het “Poppins”-boek ging pas akkoord met de casting van Julie Andrews nadat ze met haar had gesproken aan de telefoon. Julie Andrews deed dit vanuit het ziekenbed waarin ze lag te bekomen van de bevalling van haar eerste dochter, Emma Walton.
  • “Mary Poppins” werd volledig opgenomen in een studio.

Regie: Robert Stevenson
Verhaal:
Robert Stevenson
Cast:
Julie Andrews, Dick Van Dyke, David Tomlinson, Glynis Johns, Hermione Baddeley, Karen Dotrice, Matthew Garber, Elsa Lanchester, Arthur Treacher, Reginald Owel, Ed Wynn, Reta Shaw, Arthur Malet, Jane Darwell, James Logan, e.a.
Release:
1964

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 10 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , ,

1 reactie to “Mary Poppins”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.