Ma Vie en Rose

ma-vie-en-roseLudovic, een jongen van zeven, is met zijn ouders, zijn zusje en zijn twee broertjes naar een chique villawijk verhuisd. Op de instuif, waarop alle buren zijn uitgenodigd, verschijnt Ludovic verkleed als meisje…

Mooi!

De titel van “Ma Vie en Rose” is afgeleid van “La Vie en Rose” (één van de mooiste Franse liedjes ooit). Het is een dappere film waarin een controversieel thema wordt behandeld op een aangrijpende, kinderlijke manier.

Ludovic Fabre is ervan overtuigd dat hij eigenlijk een meisje zou moeten zijn. Op zijn zevende legt hij kalm uit dat zijn mannelijk gender gewoon een “wetenschappelijke fout” is. Maar in plaats van vrouwelijk te worden, wordt hij een prooi. Zijn klasgenoten plagen hem, zijn schooldirecteur schorst hem en zijn voetbalmakkers slaan hem in elkaar. Ludo’s twee oudere broers zitten in dezelfde voetbalploeg maar doen niets om hem te verdedigen.

Doorheen de film komen de ware karakters van Ludo’s broers en iedereen die hem kent, aan het licht. Ludo’s leerkracht houdt een speech over respect voor iemand die anders is dan jezelf en Ludo en zijn excentrieke grootmoeder groeien naar elkaar toe. Maar tussen Ludo en zijn moeder Hanna gaat het niet goed: ze laat hem zijn haar lang groeien en doet hem een rokje dragen. Wanneer Pierre, de vader van Ludo, een opmerking maakt over dat lange haar, snauwt Hanna: “We kunnen hem misschien meteen laten kruisigen!”. Nadat Pierre wordt ontslagen (omdat Ludo wilt trouwen met zijn zoon) keert Hanna zich tegen Ludo en geeft ze hem de schuld voor alles wat misgaat. Wanneer zijn moeder hem slaat, loopt Ludo weg van huis.

Regie: Alain Berliner
Verhaal: Chris Vander Stappen
Cast: Michèle Laroque, Jean-Philippe écoffey, Hélène Vincent, Georges Du Fresne, Daniel Hanssens, Laurence Bibo, Jean-François Gallotte, Caroline Baehr, Julien Rivière, Marie Bunel, Gregory Diallo, Erik Cazals De Fabel, Cristina Barget, Delphine Cadet, Morgane Bruna, e.a.
Release: 1997

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 10 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.