Love Is The Devil

love-is-the-devilIn de jaren 1960 verrast de Britse schilder Francis Bacon een inbreker in zijn huis en nodigt hij deze uit om met hem het bed te delen. De inbreker, een arbeider, die luistert naar de naam George Dyer, is dertig jaar jonger dan Bacon en gaat in op het voorstel van Bacon. Bacon vindt het immoreel gedrag en de onschuld van Dyer aantrekkelijk en hij stelt hem voor aan zijn vrienden in Soho. In hun seksleven is Dyer dominant en Bacon masochist.

Dyer kampt met een depressie en zijn drank- en pillenverslaving en nachtmerries. Bacon is ontrouw. Deze gegevens zorgen voor spanningen in hun relatie. Bacon schildert verder, zorgt voor een geestig gesprek maar Dyer verliest de controle en hij raakt Bacon beu. Maar Bacon trekt zich hier niets van aan…

Meedogenloos, eigenaardig, fascinerend

“Love Is the Devil” is een ontzettend rijke film wat betreft personages en beelden. Net zoals de schilderijen van Bacon, is de film abstract, provocatief, donker en wreed, maar toch hypnotiserend. Regisseur Maybury had geen betere acteur dan Derek Jacobi kunnen kiezen om de gestoorde Bacon te portretteren. Soms vraag je je zelfs af of Jacobi acteert of als hij gewoon zichzelf is.

De film heeft een onvergetelijke scène waarbij Bacon ammoniak gebruikt om zijn tanden te poetsen en zijn wimpers krult met speeksel. Let ook op zijn gezichtsuitdrukkingen, ze zijn weergaloos.

Wie deze film bekijkt, zal er nog vaak aan terugdenken.

Regie: John Maybury
Verhaal: John Maybury
Cast: Derek Jacobi, Daniel Craig, Tilda Swinton, Anne Lambton, Adrian Scarborough, Karl Johnson, Annabel Brooks, Richard Newbould, Ariel de Ravenel, Tallulah, Andy Linden, David Kennedy, Gary Hume, Damian Dibben, Antony Cotton, e.a.
Release: 1998

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 10 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.