Kinsey

kinsey1948. In de VS publiceert Alfred Kinsey een historisch rapport over de seksuele gewoontes van zijn landgenoten. Het document slaat in als een bom…

Bill Condon verduidelijkt hoe Dr. Kinsey het seksleven van de Amerikanen veranderde

Bill Condon wilt met deze film aantonen hoe het werk van Dr. Kinsey er bij de Amerikaanse bevolking voor zorgde dat ze hun eigen seksualiteit gingen begrijpen, iets wat voorheen nog niet was gebeurd. Net zoals met zijn film “Gods and Monsters” bewijst Bill Condon dat hij volwassen thema’s durft te bespelen.

De film is voor een deel een documentaire: we krijgen Kinsey te zien tijdens verschillende momenten in zijn leven. Hij heeft een ongelukkige jeugd: zijn vader is een tiran die nooit een greintje liefde geeft. We zien de jonge Kinsey ook als scoutsjongen en er zit ook wat homoseksualiteit in zijn jeugd.

Dr. Kinsey’s leven kent een wending wanneer hij Clara McMillen ontmoet, die hij “Mac” noemt. Met haar begint het de menselijke seksualiteit te onderzoeken, wat tot dan toe taboe was in Amerikaanse scholen. Albert Kinsey wordt de eerste dokter die over zaken praat waarover normaal niet wordt gesproken. Hij wijdt zijn leven aan de studie van menselijke reacties, maar veroordeelt nooit.

De puriteinse Amerikaanse gemeenschap reageert fel afkeurend op de bevindingen van Dr. Kinsey. Hij is zijn tijd vooruit als hij besluit om het seksleven van de Amerikanen te onderzoeken en de resultaten te publiceren. Het boek wordt een bestseller.

Liam Neeson, die de rol van Dr. Kinsey vertolkt, lijkt niet alleen op de dokter, zijn acteerprestatie is ook nog eens uitstekend. Hij vertolkt met verve zijn gecompliceerd personage, een man die niet gemakkelijk werd begrepen door zijn medewerkers en studenten. Laura Linney brengt een perfecte vertolking van Mac.

Bijna aan het einde van de film is er een stuk waarin Lynn Redgrave recht in de camera spreekt. Het is één van de meest aangrijpende scènes wanneer ze aan Dr. Kinsey vertelt over haar leven als lesbienne.

Met deze film verduidelijkt Bill Condon veel over het genie Kinsey en over zijn bijdrage aan de maatschappij.

Regie: Bill Condon
Verhaal: Bill Condon
Cast: Liam Neeson, Laura Linney, Chris O’Donnel, Peter Sarsgaard, Timothy Hutton, Joh, Lithgow, Tim Curry, Oliver Platt, Dylan Baker, Julianne Nicholson, William Sadler, John McMartin, Veronica Cartwright, Kathleen Chalfant, Heather Goldenhersh, e.a.
Release: 2004

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 09 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , ,

1 reactie to “Kinsey”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.