Johnny Guitar

johnny-guitarVienna is een middelbare eigenaresse van een saloon in een afgelegen gebied. Haar enige en vaste bezoekers zijn The Dancin’ Kid en zijn bende. Het nabijgelegen dorpje wil niets van Vienna en van de bende weten en wordt nog meer opgestookt door Emma, die Vienna’s nederlaag niet wil missen. Wanneer het bijna voorbij is met Vienna, krijgt ze hulp van Johnny Guitar, een oude bekende. Een serie miscommunicaties volgt en het wordt duidelijk dat de ooit gevaarlijke Johnny geen gevaar wil gebruiken om Vienna te redden van haar ondergang.

“Johnny Guitar” is een film uit 1954 onder regie van Nicholas Ray. De film is gebaseerd op een boek van Roy Chanslor. Joan Crawford, die de hoofdrol heeft in de film en destijds de rechten had van het boek en dus ook veel inspraak had, wilde eigenlijk Claire Trevor voor de rol van Emma. Ze was dan ook teleurgesteld toen Mercedes McCambridge gecast werd voor de rol. Crawford en McCambridge hadden een hekel aan elkaar en vochten zowel voor als achter de camera met elkaar.

De film is opmerkelijk in het genre western, omdat de goede mensen in het zwart zijn gekleed, de rollen van de man en vrouw zijn omgedraaid en er veel seksuele lading is.

Tijdens de filmkeuring op 18 april 1955 kreeg de film een oordeel van “18 jaar en ouder”, met als toelichting: “rechtsverkrachting, moord en ruwe vechtpartijen”. Tijdens een keuring voor de dvd release op 8 november 2007, kreeg de film een oordeel van “6 jaar en ouder”.

Regie: Nicholas Ray
Verhaal:
Roy Chanslor
Cast:
Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridge, Scott Brady, Ward Bond, Ben Cooper, Ernest Borgnine, John Carradine, Royal Dano, Frank Ferguson, Paul Fix, Rhys Williams, Ian MacDonald, e.a.
Release:
1954

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 19 november 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.