Jezebel

jezebelIn deze film, die zich afspeelt in het New Orleans van de jaren 1850 volgen we Julie Marsden. Zij is een knappe en ruimdenkende zuiderse schone met heel veel zelfvertrouwen en met een echtgenoot die ze onder de knoet houdt. Haar gevoelige maar dominante persoonlijkheid – ze wil eigenlijk anderen niet kwetsen maar enkel haar eigen onafhankelijkheid vrijwaren – zorgt voor een breuk tussen haar en haar verloofde. Om hem terug te winnen moet ze een gevaarlijk spel spelen terwijl er een dodelijke epidemie van gele koorts rondwaardt.

Bette Davis op haar best als zuiderse schone

Bette Davis is op haar best in dit zuiders melodrama waarin haar pogingen om een getrouwde ex-geliefde te belemmeren in een tragedie eindigen. Het verhaal is nogal voorspelbaar en de film bevat veel te veel scènes waarin eindeloos praten over zuiderse manieren. Ook de manier waarop de zwarte slaven worden geportretteerd – allen zijn ze zo gelukkig en zingen ze de hele tijd – is nogal ongeloofwaardig.

Maar de regie van William Wyler is uitstekend. Hij zorgt er voor dat je deel uitmaakt van de actie (vooral tijdens de scènes van het bal en van het duel aan het einde).

Het is echter Bette Davis die het hoogtepunt van deze film is. Haar prestatie is weergaloos en je kunt je ogen niet van haar houden. Ze won een Oscar voor Beste Actrice met deze film.

Ook Fay Bainter doet het fantastisch (als de tante van Bette) en zij won hiervoor een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Eigenlijk is al het acteerwerk goed, behalve dan van Henry Fonda. Hij komt zo stijf en zo saai over… wat zag Bette Davis ooit in hem?

Nog een minpuntje: de film is niet in kleur. Hiervoor zijn twee redenen: in kleur filmen was toen nog heel duur en tijdens proefopnames in kleur zag Bette Davis er telkens verschrikkelijk uit. Dat is trouwens de reden waarom ze nooit in veel kleurenfilms te zien is geweest.

Regie: William Wyler
Verhaal: Owen Davis
Cast: Bette Davis, Henry Fonda, George Brent, Margaret Lindsay, Donald Crisp, Fay Bainter, Richard Cromwell, Henry O´Neill, Spring Byington, John Litel, Gordon Oliver, Janet Shaw, Theresa Harris, Margaret Early, Irving Pichel, e.a.
Release:
1938

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 09 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , ,

1 reactie to “Jezebel”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.