Il Fiore delle mille e una notte

il-fiore-delle-mille-e-una-notteIn deze film, die is geïnspireerd door de oude erotische en mysterieuze verhalen uit het Midden Oosten, draait het om een onschuldige jonge man die verliefd wordt op een slavin die hem koos als haar meester. Door zijn stomme fout worden ze gescheiden en hij reist rond om haar te vinden. Verschillende andere reizigers komen aan bod die op hun beurt over hun eigen tragische en romantische ervaringen. Zo is er een jonge man die door een mysterieuze vrouw wordt verkracht op zijn huwelijksdag en een man die vastbesloten is om een vrouw te verlossen van een demon.

Betoverend en poëtisch

Voor velen is deze film hun favoriete film van Pasolini. Deze versie van “Duizend-en-één-nachten” gaat niet over een slavin die haar meester verhalen vertelt. In de plaats daarvan vertelt de film het verhaal van een slavin die slimmer is dan elke man die ze ontmoet. Eerst slaagt ze erin om op de slavenmarkt gekocht te worden door een jonge man in plaats van door een oude grijsaard. Dan moet ze de jongeman leren hoe hij de liefde moet bedrijven.

Ze komt in aanraking met allerlei mannen (koningen, schurken en gouverneurs) en telkens is ze hen te slim af. Ondertussen krijgen we verschillende poëtische verhalen over verraad en gerechtigheid.

Verwacht je dus niet aan een Disney-Aladdin verhaal bij het bekijken van deze film.

Regie: Pier Paolo Pasolini
Verhaal: Dacia Maraini
Cast: Ninetto Davoli, Franco Citti, Tessa Bouché, Margaret Clementi, Ines Pellegrini, Franco Merli, Francelise Noel, Ali Abdulla, Christian Aligny, Jeanne Gauffin Mathieu, Franceso Paolo Governale, Salvatore Sapienza, Zeudi Biasolo, Barbara Grandi, Elisabetta Genovese, e.a.
Release: 1974

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 08 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.