Ich bin meine eigene Frau

Ich-bin-meine-eigene-FrauHet levensverhaal van Charlotte von Mahlsdorf, die als Lothar Berfelde werd geboren. Charlotte overleefde als travestiet het Nazi-regime en de onderdrukking van de communisten en hielp mee aan de start van het Duitse holebi-bevrijdingsbeweging. Twee acteurs spelen Charlotte als jongere en als vrouw van middelbare leeftijd. Ze speelt zichzelf tijdens haar latere jaren.

Een buitengewone biografie door de baanbrekende von Praunheim

“Ich bin meine eigene Frau” is één van de beste films van Rosa von Praunheim. Het is een biografie over de beroemde Berlijnse travestiet Charlotte von Mahlsdorf en de film mengt de verschillende stijlen van von Praunheim: taboedoorbrekend, zelfspot en hedendaags.

De film gebruikt Tima die Göttliche, een beroemdheid in Berlijn, als de jonge von Malhlsdorf. Er zijn heel wat overeenkomsten tussen de regisseur, de hoofdacteur en het onderwerp van de film. Alle drie zijn het Berlijnse artiesten, ze gebruiken alle drie vrouwelijke namen en twee van hen hebben hun familienamen gebaseerd op de namen van de voorsteden van waar ze komen.

Charlotte, uit de slaperige voorstad Mahlsdorf in Oost-Berlijn, was zoals von Praunheim een pioniersfiguur. Ze slaagde erin om tijdens de periode van de DDR, om één van de mooiste paleizen in ere te herstellen en ze bewaarde ook de hele inboedel van een van de eerste homobars van Berlijn (nadat de DDR-overheid de bar had gesloten en het gebouw had neergehaald).

Omwille van de ruchtbaarheid die deze film haar gaf, vluchtte Charlotte weg uit Duitsland naar Zweden. Daar werd ze helaas ook lastiggevallen door toeristen. Deze film zorgde ervoor de Charlotte een levende legende werd.

Regie: Rosa von Praunheim
Verhaal: Valentin Passoni
Cast: Charlotte von Mahlsdorf, Jens Taschner, Ichgola Androgyn, Robert Dietl, Beate Jung, Sylvia Seelow, Evelyn Cron, Utz Krauze, Rainer Luhn, Tima die Göttliche, Lina Androwna, Ovo Maltine, Bert Pesalla, Andreas Schroeck, Joachim Stargard, e.a.
Release: 1992

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.