Heat (1972)

flesh“Heat” is de derde film in ‘The Trilogy’ (na “Flesh” en “Trash”), zoals Morrissey het noemde, al is het moeilijk om te zien waar het verband ligt. Morrissey (en Warhol) maakten wel meer films met Dallesandro in de hoofdrol, en deze film is zowel qua toon als inhoud totaal verschillend van de eerdere twee films. De setting is verplaatst van de grauwe New Yorkse achterbuurten naar zonnig California, waar een groep has-been acteurs zich ophoudt in een goedkoop hotel.

“Heat” is een verrassend plot-gestuurde satire, die elders op internet wel een parodie op “Sunset Blvd.” wordt genoemd, maar mij persoonlijk meer deed denken aan Sweet Bird of Youth, maar dan verfilmd door Russ Meyer. Als Dallesandro niet de hoofdrol had gehad, zou je nooit geraden kunnen hebben dat dit uit de Warhol-stal komt. Morrissey is inmiddels ver verwijderd van alles wat Warhol ooit omarmde in z’n alternatieve filmkunst (Morrissey zou deze ontwikkeling echter voortzetten en later de heel vermakelijke maar naar verhouding behoorlijk conventionele horrorfilms “Blood for Dracula” en “Flesh for Frankenstein” maken).

De toenemende conventionaliteit brengt echter ook nieuwe problemen met zich mee: zaken als montage, cameravoering en vooral acteerwerk gaan nu opeens relevant worden, en daarin schiet “Heat” hopeloos tekort. Sylvia Miles (de enige serieuze actrice in de cast) zet een prima rol neer, en Dallesandro is toepasselijk apatisch, maar Ast en vooral Feldman zijn een regelrechte ramp als actrice. De film moet voor satire doorgaan (en is vaak te grotesk om serieus genomen te worden), maar het materiaal mist de energie om daarin te slagen.

Regie: Paul Morrissey
Verhaal: John Hallowell
Cast: Joe Dallesandro, Sylvia Miles, Andrea Feldman, Pat Ast, Ray Vestal, Lester Persky, Eric Emerson, Harold Childe, John Hallowell, Gary Koznocha, Pat Parlemon, Bonnie Walder, e.a.
Release: 1972

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.