Glen or Glenda

glen-or-glenda“Glen or Glenda” vertelt twee verhalen. Eén gaat over Glen die stiekem vrouwenkleren aantrekt maar die bang is om het aan zijn verloofde Barbara te vertellen. Het andere verhaal gaat over een Alan, een hermafrodiet die een pijnlijke operatie ondergaat om vrouw te worden. Beide verhalen worden verteld door Dr. Alton, die ook een ernstige preek afsteekt over tolerantie en begrip. Er is nog een tweede verteller (the Scientist) die filosofische uitspraken doet.

Deze film bevat ook flashbacks-in-flashbacks en een vreemde droomscène. We ontmoeten inspecteur Warren wiens onderzoek van de zelfmoord van een travestiet hem meer leert over mannen in vrouwenkledij. Verder is er nog Johnny die door zijn vrouw wordt verlaten wanneer ze ontdekt dat hij vrouwenkleren draagt. Barbara, de vrouw van Glen, komt te weten waarom haar man zo dol is op haar angoratruitje en er is ook nog Satan die de dromen van Glen verstoort…

Dé film van Ed Wood

Ed Wood is de zogenaamde ‘meest slechte regisseur aller tijden”. Waarschijnlijk zijn er nog vele andere regisseurs die deze titel verdienen want Ed Wood is helemaal niet zo’n slechte regisseur noch een slecht mens. Ed maakte films om films te maken, niet om geld te verdienen. Waarschijnlijk zijn die films die hij maakte daarom zo vreemd.

“Glen or Glenda” is een statement, geen film. Het is een statement over travestie, over de waarheid achter de mythe en toont enkele gebeurtenissen met travestieten en transseksuelen. Ed Wood zelf werd wereldberoemd omdat hij een travestiet was met een voorliefde voor angoratruitjes. En in de film is hij dapper genoeg om zelf de rol te spelen van Glen.

“Glen or Glenda” is de natte droom van elke liefhebber van slechte films. Hilarische dialogen, geen samenhangend verhaal en verschillende memorabele scènes over travestieten en hun problemen. De verteller doet er nog een schepje bovenop door op zeer dramatische wijze uit te leggen dat een travestiet geen homoseksueel is en dat het gezond is om vrouwenkledij te dragen. Verder zie je nog Bela Lugosi als God, enkele vreemde naaktscènes en Dolores Fuller (de echte vriendin van Ed Wood) als de verloofde van Glen.

Regie: Edward D. Wood Jr
Verhaal: Edward D. Wood Jr
Cast: Bela Lugosi, Lyle Talbot, Timothy Farrell, Dolores Fuller, Edward D. Wood Jr. Tommy Haynes, Charles Crafts, Conrad Brooks, e.a.
Release: 1953

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 07 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , ,

1 reactie to “Glen or Glenda”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.