Gaslight

gaslightPaula’s tante Alice Alquist, een beroemde artieste, wordt vermoord in haar huis. Paula vindt haar lichaam. De politie vindt de moordenaar niet en Paula wordt weggestuurd naar een kostschool. Tien jaar later keert Paula terug naar Londen met haar nieuwe echtgenoot. Ze gaan in het huis wonen dat ze erfde van haar tante. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt Paula steeds meer alleen gelaten door haar echtgenoot. Ze krijgt wel aandacht van Brian Cameron, een fan van haar tante…

Een spannende film

Ingrid Bergman speelt de rol van Paula, een weeskind in het Victoriaanse Londen wiens operazingende tante wordt vermoord aan het begin van de film. Ze verhuist naar Italië om er in de voetstappen van haar tante te treden, maar wordt verliefd en keert terug naar Londen met haar nieuwe man. Ze gaan in het lege huis van haar tante wonen. Daar wordt ze het slachtoffer van een poging om haar krankzinnig te maken.

“Gaslight” is een sfeervolle film met mooie beelden waarin goed wordt geacteerd. Je krijgt huiveringen als je begrijpt hoe op het eerste zicht onschuldige mensen steeds gemener blijken. Het tempo van de film versnelt met elke terreurdaad waarmee Paula te maken krijgt. De climax is intens en tegelijk poëtisch.

Minpunt aan deze film is dat we vanaf het begin al weten dat Paula het slachtoffer is van een derde partij en dat ze niet echt gek wordt. Daardoor worden we geen deelgenoot in haar twijfels.

Ingrid Bergman en Charles Boyer vormen op het scherm een zeer dynamisch duo. Joseph Cotton komt met zijn plat Amerikaans accent nogal ongeloofwaardig over als Britse politie-inspecteur. Angela Lansbury is dan weer verrukkelijk als huismeid met haar Cockney-accent. Dame May Whitty zorgt voor een komische noot.

Regie: George Cukor
Verhaal: Patrick Hamilton
Cast: Charles Boyer, Ingrid Bergman, Joseph Cotten, Dame May Whitty, Angela Lansbury, Barbara Everest, Emil Rameau, Edmund Breon, Halliwell Hobbes, Tom Stevenson, Heather Thatcher, Lawrence Grossmith, Jakob Gimpel, e.a.
Release:
1944

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 07 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.