Frida

frida“Frida” verhaalt het onversaagde leven van de Mexicaanse Frida Kahlo (Salma Hayek) dat ze deelde met Diego Rivera (Alfred Molina). Het koppel nam stormenderhand de kunstwereld in. Van haar moeilijke relatie met haar mentor en haar echtgenoot en haar controversiële relatie met Leon Trotsky tot haar provocatieve en romantische intriges met vrouwen, leefde Frida Kahlo een moedig en onverzoenlijk leven als een politieke, artistieke en seksuele revolutionaire.

Frida Kahlo had een interessant leven. Ze verzette zich tegen de seksuele en politieke positie van haar tijd terwijl ze tekende vanuit haar onderbewustzijn. Ze bleef zich op haar eigen manier uitdrukken, wat de anderen er ook van dachten. Ze had verhoudingen met prominente politieke figuren, probeerde om haar eigen ontrouwe echtgenoot te beteugelen en leefde met de kreupele gevolgen van een busongeluk.

Waarom slaagt deze film er dan niet in om haar leven uit te beelden? Dit is voor een deel te wijten aan Julie Taymor, de regisseuse. Zij lijkt vooral haar eigen kunst te willen tonen in plaats van de motieven van Frida Kahlo. Julie Taymor heeft een eigen stijl dat ze perfect gebruikte voor de film “Titus”, maar toen werkte ze met een stevig verhaal van Shakespeare. Voor “Frida” had ze geen vaststaand verhaal om mee te werken en gebruikte ze haar eigen stijl om het verhaal te vertellen. Helaas ontspoorde ze: de film raakt amper de gedachten van Frida Kahlo en de doelstellingen van haar werk.

Als het verhaal niet in detail treedt, kan een goede actrice nog altijd Frida Kahlo menselijk en echt uitbeelden. Echter, Salma Hayek is een mooie vrouw, maar geen al te beste actrice. Ze portretteert Frida Kahlo als een saaie en rustige vrouw, enkele beschamende pogingen om emoties uit te beelden niet meegerekend. Daardoor, terwijl Julie Taymor haar regisseerkunsten toont, gooit Salma alles in de strijd om zich steeds van haar beste kant te laten zien.

Frida Kahlo was een vroeg voorbeeld van een seksuele vrije vrouw, maar omdat de film nergens diep genoeg graaft in haar leven, wordt ze voorgesteld alsof ze niets meer was dan een beroemde slet die met tal van beroemde mensen het bed deelde. De nagedachtenis van Frida Kahlo verdient meer dan dit.

Regie: Julie Taymor
Verhaal: Julie Taymor
Cast: Salma Hayek, Mia Maestro, Amelia Zapata, Alejandro Usigli, Diego Luna, Alfred Molina, Lucia Bravo, Valeria Golino, Patricia Reyes Spindola, Lolo Navarro, Roger Rees, Fermin Martinez, Roberto Medina, Ashley Judd, Antonio Banderas e.a.
Release: 2002

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 07 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , ,

1 reactie to “Frida”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.