For Your Consideration

for-your-consideration‘For Your Consideration’ neemt je mee voor een kijkje achter de schermen in Hollywood, waar alles draait rond zien en gezien worden, oppervlakkigheid, jaloezie en het uiterlijke vertoon! De film speelt zich af op de set van de low-budget film ‘Home for Purim’, een melodrama over de hereniging van een familie naar aanleiding van de joodse feestdag Purim. In die film komt de dochter uit de kast als lesbienne en voelt de moeder haar dood naderen. Door de onkunde van de regisseur, producer en schrijvers wordt de kans op een geflopte ‘Home for Purim’ steeds groter.

Maar dan wordt er gefluisterd dat er wel eens een Oscar-nominatie zou kunnen inzitten voor één van de spelers uit deze film. De actrice die de rol van de moeder speelt (een schitterende Catherine O’Hara), is ervan overtuigd dat ze na een carrière van 30 jaar B-films dan eindelijk een nominatie krijgen. Maar dat denken haar co-acteurs (de hilarische Harry Shearer en Parker Posey) ook van zichzelf. Als de producent dit te weten komt is het hek van de dam. Al vlug staat de volledige productie op z’n kop. Want de acteurs en actrices die zich plots ware sterren voelen willen meer inspraak in het script, meer geld, meer scènes en allerlei andere grillige eisen die zo typisch zijn voor de acteurs in Hollywood. De persverantwoordelijke (John Michael Higgins) ziet in de mogelijke oscarnominatie een manier om goedkope promotie te creëren en de studiohoofden (waaronder Ricky Gervais) proberen de film minder joods te maken om zo een groter publiek te bereiken.

‘For your consideration’ is een film van Christopher Guest (die zelf ook de rol van de regisseur in deze film speelt), de ongekroonde koning van de satirische mockumentary. Hij is vooral bekend als de man achter “This Is Spinal Tap”, de film die in de jaren 80 de metalrock met veel succes in het hemd zette. In de jaren negentig specialiseerde Guest zich in het genre van de fictieve documentaires en het leverde stuk voor stuk hilarische nichefilmpjes op zoals “Waiting For Guffmane” (over amateurtoneel), “Best in Show” (over hondenshows) en “A Mighty Wind” (over de comeback van een folkgroep).

‘For your consideration’ is niet de beste film van Guest, maar biedt voldoende leuke momenten.

Catherine O’Hara won voor deze film weliswaar geen Oscar, maar mocht wel de National Board of Review’s Best Supporting Actress award in ontvangst nemen en was voor een Independent Spirit Award in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol.

Regie: Christopher Guest
Scenario: Eugene Levy en Christopher Guest
Cast: Catherine O’Hara, Harry Shearer, Fred Willard, Parker Posey, John Michael Higgins e.a.
Release: 2006

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 24 september 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.