Femilang (2012)

femilangHet uiterlijk van mannen en vrouwen is uiteraard anders. Maar moeten hun taalverschillen daarom nog extra worden beklemtoond? Sinds geruime tijd al worstelt PhD Patricia Niedzwiecki met het dilemma. Door de tijden heen werd ons taalgebruik hoe langer hoe mannelijker. Maar om het gelijkheidsprincipe tussen vrouwen en mannen in onze samenleving immers verder waar te maken moet misschien ook aan ons taalgebruik en -gedrag flink worden gesleuteld.

Aan deze vrij gevoelige materie heeft de filmmaakster heel wat boeken en studies gewijd. Er werd immers tijd om haar bevindingen alsnog te verfilmen. “Femilang” luidt de titel van haar jongste film waaruit blijkt dat onze taal zowel ons gedrag als onze denkbeelden sterk beïnvloedt, en omgekeerd. Haar film toont onder meer aan dat de huidige veralgemeende maatschappelijke vermannelijkingspatronen gelijke kansen voor vrouwen ook via taal fnuiken. Enerzijds blijft er hierdoor amper plaats voor positieve vrouwelijke woorden en uitdrukkingen en anderzijds lijkt het mannelijke ofwel een zogenaamde meerwaarde aan het vrouwelijke te verlenen, ofwel integendeel een minderwaardige ondertoon.

Maar hoe kunnen we ons echter ontdoen van de talloze waanvoorstellingen waaruit voortlvoeit dat vrouwen de facto niet gelijkwaardig zijn? Aan de hand van pientere illustraties en van de exclusieve interviews van Frances Alexander (WWW-oprichtster en voormalig Mayor van High Wycombe, Groot-Brittannië), Yves Bessières (Oprichter van Instituut IRDECOF, Frankrijk), Bruno De Lille (Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Brigitte Grésy (Algemeen Inspectrice, Sociale Zaken, Frankrijk) en Benoîte Groult (Franse schrijfster) komen we in Femilang verschillende mogelijke antwoorden op die complexe vraagstelling te weten.

Filmmaakster PhD Patricia Niedzwiecki is ook Taalspecialiste en auteur. (PhD in Letterkunde en Humane Wetenschappen, Historische en Litteraire Studies en Semiologie van Tekst en Beeld, Universiteit Paris VII). Momenteel leidt ze het Instituut IRDECOF.

De film-DVD wordt op 7 maart 2013 ter gelegenheid van de Wereldvrouwendag gelanceerd.

Regie: Patricia Niedzwiecki
Release: 2012

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.