Ed Wood (1994)

ed-woodDe film vertelt het leven van de legendarische “slechtste regisseur ooit” – Edward D. Wood Jr. De film concentreert zich op de jaren ‘50, toen Wood films maakte als “Glen or Glenda”, “Bride of the Monster” en “Plan 9 From Outer Space”. De film vertelt over zijn travestie, en zijn vriendschap met de oude horrorster Bela Lugosi.

Ed Wood (Johnny Depp) is vastberaden om het begin jaren 50 te gaan maken als regisseur in Hollywood. Samen met zijn vriendin en aspirerend actrice Dolores Fuller (Sarah Jessica Parker) en zijn transseksuele vriend en acteur Bunny Breckinridge (Bill Murray) doet hij zijn best een carrière in de filmwereld van de grond te krijgen, maar de kritieken zijn niet mals. Bovendien ondervindt Wood keer op keer problemen om aan de minimale budgetten te komen die hij nodig heeft om zijn films te kunnen maken. Zijn visie op kwaliteit is een heel andere dan die van de mensen van wie hij afhankelijk is. Anderen vinden zijn verhalen doorgaans bizar en kunnen aan alles wat hij maakt afzien waarom hij relatief weinig budget nodig heeft voor zijn titels. Hoewel Wood er zelf dolenthousiast over is, krijgt hij van de producenten bij Warner Bros te horen dat zijn “Glen or Glenda” de slechtste film is die ze ooit hebben gezien.

Wanneer Wood “Glen or Glenda” schrijft en maakt, onthult hij bovendien na jaren zijn liefde voor travestie aan Fuller. Nadat hij ook nog eens Loretta King (Juliet Landau) de hoofdrol geeft in zijn volgende film “Bride of the Monster” in de – verkeerde – veronderstelling dat zij die dan financiert, verlaat ze hem. Aan de andere kant sluiten worstelaar Tor Johnson (George Steele), pseudohelderziende The Amazing Criswell (Jeffrey Jones) en nieuwe liefde Kathy O’Hara (Patricia Arquette) zich bij hem aan om mee te werken aan zijn nieuwe film “Plan 9 from Outer Space”. Wood heeft niettemin maar één ’ster’ om telkens in zijn producties te stoppen: de drugsverslaafde en al vier jaar werkloze oud-horrorster Béla Lugosi (Martin Landau). Wood bewondert hem oprecht en is bevriend met hem geraakt nadat hij hem een lift gaf in zijn auto, waardoor Lugosi hem ook aardig is gaan vinden. In de filmwereld wordt die niettemin dan al jaren als afgeschreven beschouwd.

“Ed Wood” is een Amerikaanse biopic uit 1994 onder regie van Tim Burton. Het verhaal is gebaseerd op dat uit het boek “Nightmare of Ecstasy” van Rudolph Grey en gaat over regisseur Ed Wood, die bekendstond als de ’slechtste filmregisseur aller tijden’. De film won 21 prijzen, waaronder twee Oscars en een Golden Globe. De film is geheel in zwart-wit.

Regie: Tim Burton
Verhaal: Rudolph Grey
Cast: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette, Jeffrey Jones, G.D. Spradlin, Vincent D’Onofrio, Bill Murray, Mike Starr, Max Casella, Brent Hinkley, Lisa Marie, George ‘The Animal’ Steele, Juliet Landau, Clove Rosengren, e.a.
Release: 2004

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.