Dreamgirls (2006)

dreamgirlsDeze film is gebaseerd op de gelijknamige Broadway-musical. Het is een verhaal over hebzucht, haat en romantiek. Drie jonge vrouwen Deena Jones, Effie White en Lorrel Robinson willen popsterren worden. Hun wens gaat in vervulling wanneer ze uitgekozen worden om de achtergrondzangeressen van de legendarische James ‘Thunder’ Early te worden. Wat later stichten ze een eigen groep maar er wordt besloten dat Deena de frontvrouw wordt. Dit is niet naar de zin van Effie…

Alle showbizzclichés op een hoop

“Dreamgirls” is een leuk, maar ook wat belegen spektakel. De problemen waardoor het op Broadway geen tophit werd – slechte liedjes en een klungelige verhaallijn gebaseerd op de geschiedenis van de zwarte popmuziek in de jaren 1960 en 1970 – zitten nog steeds in deze filmversie. Regisseur Bill Condon probeert uit alle macht om het beste te halen uit “Dreamgirls”. Hij doet dit door heel veel visueel spektakel te tonen en door het tempo van het verhaal op te drijven, vooral in de eerste helft van de film.

Wie hoopt dat “Dreamgirls” dezelfde diepgang heeft als de andere films (”Gods and Monsters” en “Kinsey”) van Bill Condon, zal worden teleurgesteld, van subtiele sociale kritiek is hier geen sprake! Bill Condon lijkt zowaar fan te zijn van de originele show. Met heel veel enthousiasme heeft hij van “Dreamgirls” een aaneenschakeling van explosieve montages van beeld en geluid gemaakt waardoor je als kijker zowaar opgefokt raakt. Dit is zeker een prestatie van Bill Condon, maar dan wel een zonder boodschap.

Het eerste uur van de film is leuk en vertelt over de succesvolle opkomst van de meidengroep ‘The Dreams’ en het onafwendbare uiteenvallen ervan. Zangeres Effie wordt aan de deur gezet. Volgens hun manager omdat ze “te zwart klinkt” en te weinig op een modepop lijkt om echt in de smaak te vallen bij de blanken. Dit deel eindigt met het meest bekende nummer uit de musical: “And I’m Telling You I’m Not Going”, een tekstueel onbenullig nummer, maar briljant gebracht door Jennifer Hudson en meesterlijk gefilmd door Bill Condon.

Jammer genoeg zakt de film in elkaar na dit dramatisch hoogtepunt. Het laatste uur bestaat uit het ene erbarmelijke lied na het andere, waaronder ook de nieuwe nummers “Patience” en “Listen”. Ze worden in beeld gebracht als wereldwonderen, maar ze zijn dat vast en zeker niet. De gebruikelijke, fletse clichés die we al lang kennen uit andere films over de showbizz komen aan bod. Bill Condon tracht nog om ze vlot aan elkaar te schakelen, maar uiteindelijk wordt het toch een rommeltje.

Gelukkig is er nog Eddie Murphy die op een geniale manier de rol van Jimmy ‘Thunder’ Early vertolkt. Zijn dialogen en liedjes zorgen voor de nodige spanning. Hij en Jennifer Hudson, samen met Anika Noni Rose zijn zonder twijfel de sterren van ‘Dreamgirls’. Jamie Foxx en Beyoncé Knowles, die als dé sterren van de film naar voren worden geschoven, zijn totaal ongeschikt voor het melodrama in de tweede helft van de film.

De duizelingwekkende visuele effecten in “Dreamgirls” komen van een team van relatieve nieuwkomers: Tobias Schliesinger en Virginia Katz (die beiden al met Bill Condon samenwerkten) samen met de Oscar-winnende ontwerper John Myhre (bekend van “Memoirs of a Geisha” en “Chicago”). Zij leveren uitstekend werk. Nu maar hopen dat zij en Bill Condon volgende keer beter materiaal krijgen om mee te werken en dat ze een film maken die ons langer zal bijblijven en hun talenten ten volle zal tonen.

Regie: Bill Condon
Verhaal: Tom Eyen
Cast: Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Danny Glover, Anika Noni Rose, Keith Robinson, Jennifer Hudson, Sharon Leal, Hinton Battle, e.a.
Release: 2006

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

1 reactie to “Dreamgirls (2006)”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.