Dog Day Afternoon (1975)

dog-day-afternoonDeze film is gebaseerd op waargebeurde feiten. Een man in New York overvalt samen met twee handlangers een bank en gijzelt de bedienden. Hij wil genoeg geld stelen om de geslachtsoperatie van zijn vriendje te kunnen betalen. Wat volgt is een mediacircus waarbij zijn privé-leven en de vernederingen van de politie aan de hele wereld worden getoond.

Een topfilm uit de jaren 1970
“A Dog Day Afternoon” is een unieke, interessante, onconventionele en briljante film met een uitstekende karakter-studie.

Twee domme bankrovers besluiten om een bank in New York City te beroven op een zomerdag in de vroege jaren 1970. Volgens plan moet alles gesmeerd lopen, maar dat doet het niet. In plaats van weg te vluchten met een hoop geld, is er slechts een minieme hoeveelheid aanwezig in de bank omdat het geld eerder die dag werd getransporteerd. Als Al Pacino probeert bankdocumenten te verbranden, wordt de brand opgemerkt en volgt er totale chaos. De bank wordt omsingeld door de politie en de FBI.

Charles Durning en James Broderick proberen te onderhandelen met Al Pacino om de gijzelaars vrij te laten. Ze komen te weten dat Al Pacino een homoseksuele liefdesrelatie heeft met Chris Sarandon en dat hij geld wou stelen om te kunnen betalen voor de geslachtsoperatie van zijn geliefde. En één van de handlangers van Al Pacino is bang dat de media zal denken dat hij ook homo is.

De film is donker, hoewel met komische elementen, maar steeds dramatisch en spannend. Hoe verder in de film, hoe meer je beseft dat het niet goed zal aflopen met de overvallers…

Regie: Sidney Lumet
Verhaal: Sidney Lumet
Cast: Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, James Broderick, Beulah Garrick, Chris Sarandon, Sully Boyaer, Sandra Kazan, Penelope Allen, Marcia Jean Kurtz, Carol Kane, Amy Levitt, Lance Henriksen, John Marriot, Estelle Omens, e.a.
Release: 1975

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.