Deliverance (1972)

deliveranceBeklemmende thriller over vier moderne mannen die tijdens een kanotocht over een wilde rivier te maken krijgen met de vijandige lokale bevolking

De stedelingen Lewis (Burt Reynolds), Ed (Jon Voight), Bobby (Ned Beatty) en Drew (Ronny Cox) zoeken het platteland op omdat ze éénmaal per kano de Cahulawassee-rivier willen afvaren, voordat hier een groot meer van wordt gemaakt. Met name Lewis gedraagt zich hierbij arrogant tegenover de ‘inferieure’ plattelandsbevolking, waarbinnen de inteelt haar tol heeft geëist. Toch vinden ze een aantal mannen bereid hun auto’s naar het begin van de rivier te rijden, zodat ze zo kunnen instappen wanneer ze uit hun boten komen. Daarbij maakt Drew contact met het savant-jongetje Lonnie (Billy Redden) dat met niemand praat, maar op zijn banjo het nummer Duelling banjos met Drew op zijn gitaar speelt.

Wanneer de mannen in hun boten stappen, begint hun vaartocht plezierig. De natuur is prachtig en de uitdagingen van de wilde rivier doet de adrenaline door hun lichamen stromen. Het water wordt gaandeweg niettemin wilder, waardoor de twee boten tijdelijk gescheiden raken. Ed en Bobby belanden daarbij op de wal, waar ze uitstappen en in de problemen komen met twee kwaadwillende lokale jagers (Bill McKinney en Herbert Coward). Deze binden Ed vast en beginnen de gezette Bobby te vernederen door hem als een varken te laten rondkruipen en gillen. Dit mondt uiteindelijk uit in een verkrachting van de inmiddels totaal uitgeklede Bobby.
Wanneer de twee terugkomen om Ed los te maken en die van hetzelfde laken een pak te geven, wordt dit voorkomen door de inmiddels aangekomen Lewis. Deze schiet vanuit verdekte hoek met zijn handboog een pijl door het hart van Bobby’s verkrachter, die daarop sterft. In het tumult verdwijnt zijn partner echter spoorloos. Het inmiddels flink nerveuze viertal ziet zich nu geconfronteerd met een groot probleem. Ze willen immers niet opdraaien voor een moord, maar er loopt een getuige rond die alles gezien heeft en bovendien bewapend is. Daarbij is zo’n beetje iedereen in de afgelegen omgeving wel op de een of andere manier familie van elkaar, dus dat enig recht zijn beloop zal hebben áls ze gepakt worden, betwijfelen ze ook. Ze besluiten daarop het lijk te begraven en te maken dat ze wegkomen, in de hoop dat het lichaam nooit boven water zal komen als het meer eenmaal aangelegd is. De rivier is niettemin nog lang en de partner van de gedode jager is niet gevlucht.

Weetjes over “Deliverance”

 • Deliverance was Ned Beatty’s eerste filmrol (van inmiddels meer dan 100).
 • Om geld te besparen deden de vier hoofdrolspelers hun eigen stunts, inclusief de vaartocht en de rotsbeklimming van Voight.
 • De sherif die aan het einde van de film verschijnt is James Dickey, de schrijver van het boek waarop Deliverance is gebaseerd.
 • Billy Redden, het banjo-spelende jongetje, was opnieuw banjospelend te zien in “Big Fish” (2003). Niettemin bespeelt hij het instrument niet echt in Deliverance.

Regie: John Boorman
Verhaal: James Dickey
Cast: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox, Ed Ramey, Billey Redden, Seamon Glass, Randall Deal, Bill McKinney, Herbert ‘Cowboy’ Coward, Lewis Crone, Ken Keener, Johnny Popwell, John Fowler, Kathy Rickman, e.a.
Release: 1972

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.