Carandiru (2003)

carandiruEind jaren 80 wordt dokter Drauzio benoemd tot hoofdarts in de Carandiru-gevangenis in Sao Paulo. Hij probeert meteen de gevangenen, die in erbarmelijke omstandigheden leven, voor te lichten over de gevaren van aids. Wanneer er een opstand ontstaat over een futiliteit, loopt de situatie al snel helemaal uit de hand…

Miserie in de gevangenis
Deze film is een waar gebeurd verhaal, gezien door de ogen van een dokter die gedurende 12 jaar in het beruchte detentiecentrum van São Paolo werkte. De dokter wordt geconfronteerd met buitengewoon ernstige problemen binnen deze gevangenis, beter bekend onder de naam Carandiru, de grootste in Latijns Amerika: overbevolkte cellen, vervallen gebouwen, erbarmelijke levensomstandigheden, ziekten zoals tbc, cachexie, en het begin van een aidsepidemie.

Carandiru met ruim 7.000 gevangenen is een enorme uitdaging voor de nieuwkomer. Als befaamd oncoloog is hij gewoon met de meest geavanceerde technologie te werken, in de gevangenis heeft hij enkel zijn stethoscoop, zijn gevoel en bereidheid te luisteren. Gaandeweg wint hij het respect en vertrouwen van de gevangenen die hem hun levensverhalen beginnen te vertellen. Deze puzzel van individuele verhalen schetst tegelijkertijd een realistisch beeld van de tragedie die zich afspeelt binnen de muren van Carandiru. Samen met de dokter volgen we de dagelijkse routine van de gevangenen tot de verschrikkelijke gebeurtenissen van 2 oktober 1992, het bloedbad van Carandiru.

Regie: Hector Babenco
Verhaal:
Fernando Bonassi
Cast:
Luiz Carlos Vasconcelos, Milton Gonçalves, Ivan de Almeida, Ailton Graça, Maria Luisa Mendoça, Aida Leiner, Rodrigo Santoro, Gero Camilo, Lazaro Ramos, Caio Blat, Wagner Moura, Julia Ianina, Sabrina Greve, Floriano Peixoto, Ricardo Blat, e.a.
Release:
2003

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 17 juni 2010 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

1 reactie to “Carandiru (2003)”

 1. Miguel 20 juni 2010 at 19:05 Permalink

  Heel goeie film, maar er zijn veel meer dan dat! Braziliaanse cinema is soms veel beter dan de amerikaanse! ik ben toch blij dat er voor eens ook dit soort cinema wordt vermeld…


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.