Brotherhood (2009)

BroderskabLiefde is verwarrend, maar het leven nog meer. Dit spreekwoord is zeker van toepassing in “Brotherhood” (Broderskab), een film van Nicolo Donato over de homoseksuele relatie van twee leden van een neo-nazi groep in Denemarken.

Lars (Thure Lindhart) rijdt op de snelweg van zijn militaire carrière, tot hij plots tot stilstaan wordt gedwongen vanwege beschuldigingen over homoseksueel gedrag. Gefrustreerd keert hij terug naar zijn geboortedorp. Louter toevallig komt hij daar terecht in een informele bijeenkomst van een neo-nazi groep, geleid door Michael, alias Bolle (Nicolas Bro). Lars vindt het racisme van de groep en het geweld tegen immigranten afstotelijk, maar valt voor de lovende woorden van Bolle, die in Lars een uitstekend nieuw lid ziet.

Al snel zit Lars op kruissnelheid binnen de groep. Nadat hij zijn ouderlijk huis wordt uitgegooid omwille van zijn betrokkenheid bij een aanval op een Iraakse vluchteling, mag Lars blijven logeren in een bungalow van de neo-nazi groep. De zwijgzame Jimmy verblijft er ook en samen moeten ze het gebouw opknappen. Na een wat moeilijke start worden Lars en Jimmy vrienden… en nog wat later minnaars. Hun verliefdheid wordt steeds groter, terwijl hun kans steeds kleiner wordt om te kunnen ontsnappen aan hun groep waarin één van de activiteiten ondermeer het plegen van zinloos geweld tegen homo’s is…

De onmogelijke liefde tussen Lars en Jimmy doet denken aan de avonturen van Jack Twist en Ennis Del Mar in “Brokeback Mountain”. Maar regisseur Donato doet er nog een schepje bovenop door, naast de relatie van zijn hoofdpersonages, homo-erotische elementen toe te voegen. Zo verplicht Bolle zijn rekruten om naakt naast elkaar te plassen. Lars schept op met zijn kennis over Ernst Röhm, de homoseksuele nazi-leider die door Hitler uit de weg werd geruimd. En Jimmy verzorgt zijn broer, die ziek is na het nemen van teveel drugs, op een zeer tedere manier. Zo toont Donato ons dat de grens tussen een “broederschap” en een romantische relatie tussen twee mannen, zeer dun is.

Waar Donato ons echter geen antwoord op geeft, is de vraag waarom Lars, ondanks zijn afschuw voor racisme, toch besluit om zich aan te sluiten bij de neo-nazi’s. Ziet hij in de groep zijn kans om zijn frustraties af te reageren over zijn mislukte legercarrière? Of hebben we hier louter met zelfhaat te maken?

De boodschap van deze film mag echter duidelijk zijn: liefde vind je op onverwachte plaatsen, zelfs bij neo-nazi’s in Denemarken.

Regie: Nicolo Donato
Verhaal: Rasmus Birch
Cast: Nicolas Bro, David Dencik, Claus Flygare, Michael Grønnemose, Hanne Hedelund, Anders Heinrichsen, Morten Hols, Jon Lange, Johannes Lassen, Sophie Louise Lauring, Thure Lindhardt, Martin Metz, Signe Egholm Olsen, Peter Plaugborg, Mads Rømer, e.a.
Release: 2009

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.