Bedknobs and Broomsticks (1971)

bedknobs-and-broomsticksTijdens WOII in Engeland worden Charlie, Carrie en Paul Rawlins naar hun tante Eglantine Price gestuurd. Zij is echter een beginnende heks. Charlie chanteert Eglantine: zij moet hem iets geven als ze wil dat haar hekserij geheim blijft. Ze neemt een stuk van het bed van haar overleden vader en spreekt haar “beroemde magische reisspreuk” uit en enkel Paul kan het bed activeren. Hun eerste reis is naar een straat in Londen waar Emelius Browne ontmoeten. Hij is de directeur van de school waarbij Eglantine via correspondentie hekserij studeert. Eglantine vertelt hem over haar plan om de magische woorden te vinden voor een spreuk bekend als “Substitutiary Locomotion” waarmee levensloze zaken te leven komen. De spreuk zal haar bijdrage tot de oorlog zijn.

Portobello Road, Streets where the riches of ages are stowed..

Fabuleus, fantastisch, één van de beste Disney-musicals! “Bedknobs and Broomsticks” is fantasievol, slim gemaakt en grappig. Ondanks de onnozele “vliegende bed”-scènes, zijn de andere scènes en dialogen magisch en plezant. Is er iemand anders dan Angela Lansbury die de rol van Eglantine zou kunnen spelen? Zij past perfect in haar rol. Een remake maken van deze klassieker zou net zo stom zijn als het heropnemen van “Mary Poppins”.

David Tomlinson, hoewel hij weinig kwalitatieve rollen kreeg aangeboden tijdens zijn carrière, schittert in dit avontuur. Hij was een komisch genie en wordt tegenwoordig maar al te vaak vergeten. Niemand kan zo goed een stereotiepe Engelsman spelen zoals hij dat kon.

De dansende nachtponnen en het leger hebben een magische sfeer die in andere films met heksen ontbreekt. Let vooral op de scènes waarin de Duitsers het huis van Eglantine willen binnenvallen en waarin zij dit met alle middelen wil verhinderen.

“Bobbing along, bobbing along on the bottom on the beautiful briny sea…”. Richard en Robert Sherman schreven enkele schitterende liedjes die het allemaal waard zijn om herinnerd te worden.

Regie: Robert Stevenson
Verhaal: Ralph Stevenson
Cast: Angela Lansbury, David Tomlinson, Roddy McDowall, Sam Jaffe, John Ericson, Bruce Forsyth, Cindy O’Callaghan, Roy Snart, Ian Weighill, Tessie O’Shea, Arthur Gould-Porter, Ben Wringley, Reginald Owen, Cyril Delevanti, Rick Traeger, e.a.
Release:
1971

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.