All the Queen’s Men (2001)

all-the-queen's-menAan het einde van Wereldoorlog II willen de Britten nog steeds de Duitse Enigma te pakken krijgen; een soort van typmachine waarmee gecodeerde boodschappen worden verstuurd. Ze worden gedropt achter de vijandelijke linies en moeten binnen de twee dagen de fabriek vinden waar de Enigma’s worden gemaakt, er één stelen en ermee weglopen. Die opdracht moet uitgevoerd worden door een onwaarschijnlijk viertal: een travestiet, een vleier, een boekenwurm en een bijna geheime agent. Ze zijn ook nog eens allemaal verkleed als vrouw, dankzij een stoomcursus van de travestiet. Ze bereiken hun doel, ontmoeten hun Duitse contactpersoon, een lieve bibliothecaris, en beginnen hun zoektocht. Dit project is gedoemd om te mislukken… of toch niet?

Komedie of drama?

“All the Queen’s Men” is een zeer vreemde film. In de openingsscène zien we Matt LeBlanc met een Enigma-machine ontsnappen van bij de Duiters. Helaas wordt de machine vernietigd door een lamme Britse officier. Even later, terwijl het ‘team’ wordt samengesteld krijgen we heel veel moppen te zien die gebaseerd zijn op de Londense homoscène tijdens de oorlog. In deze scènes schittert Eddie Izzard, hij vult echt het scherm.

Eens achter de vijandelijke linies verandert alles. Een vermomde Engelsman wordt gered door Matt LeBlanc die enkele Duitsers tot moes slaat. Later wordt diezelfde Brit bijna gevangen genomen maar Matt LeBlanc vermoordt de Duitser met een mes – nogal hevig materiaal voor een komedie!

Goede punten: De grap rond de ongelukkige Brit die steeds naar het toilet moet (en die daarbij vergeet dat hij vermomd is als vrouw en de herentoiletten bezoekt). Het decor voor de Enigma-fabriek is zeer overtuigend.

Slechte punten: De Duitsers dragen heel vreemde uniformen, het lijkt meer alsof ze karnaval aan het vieren zijn. Het liefdesverhaal in de film werkt niet.

Weetjes over “All the Queen´s Men”

  • In deze film speelt de komiek Eddie Izzard een Engelse soldaat die travestiet is. Eddie is zelf een travestiet. Eén van zijn uitspraken: “Het belangrijkste aan een aanval is het verrassingselement. Wat kan er meer verrassend zijn dan een bataljon travestieten?”
  • De film werd opgenomen terwijl Matt Leblanc bezig was met de opnames van “Friends” en hij moest elke week over en weer gevlogen worden om aan beide projecten te kunnen werken.

Regie: Stefan Ruzowitzky
Verhaal: Digby Wolfe
Cast: Matt LeBlanc, Eddie Izzard, James Cosmo, Nicolette Krebitz, David Birkin, Edward Fox, Udo Kier, Oliver Korittke, Karl Markovics, Sissi Perlinger, Holger Speckhahn, Pip Torrens, Maria Petz, Heinrich Herki, Paul Williamson, e.a.
Release: 2001

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

1 reactie to “All the Queen’s Men (2001)”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.