All About Eve (1950)

all-about-eveDe beginnende actrice Eve Harrington wringt zich in de levens van Broadway-ster Margo Channing, schrijver Lloyd Richards en regisseur Bill Sampson. Het is het klassieke verhaal van ambitie en verraad. Bette Davis verklaarde haar personage te hebben geïnspireerd op Tallulah Bankhead. Haar zin: “Fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy night” is legendarisch, net zoals alle dialogen in deze film.

Bette Davis leert je waardig ouder worden

Wij weten allemaal hoe het is. Het ene moment ben je de ster van Broadway met een toegewijde en passionele jonge regisseur aan je arm, zwijmelende critici, een persoonlijke assistent, een fulltime stylist en nog iemand die zich bezighoudt met het brengen van je hoepeljurk naar de stomerij. Maar voor je het weet, ben je veertig, vertrekt je jonge en passionele regisseur naar Hollywood, wordt je assistent verliefd op je vervanger en plots verandert het vuurwerk van je creatieve piek in een smeulend t-lichtje. En het ergst van al is dat niemand, zelfs niet je beste vriend, zich er iets van aantrekt.

Wat moet een ouder wordende, gevierde actrice dan wel doen wanneer haar ster begint te sputteren? Naar Bette Davis kijken natuurlijk en leren hoe je je eigen stress kunt afreageren op iedereen rondom je.

Bette Davis als Margot Channing, een eersteklas slachtoffer van een enorme midlife crisis, is het einde nabij wanneer haar veel jongere persoonlijke assistent Eve Harrington (Ann Baxter) haar man steelt en haar Tony-nominatie. Gelukkig is er meer nodig dan een hoepeljurk om een dramaqueen zoals Margot uit te weg te ruimen. Zij bewijst dat maturiteit, inhoud, eerlijkheid en niet te vergeten vier martini’s op een nuchtere maag je telkens laten winnen van jeugd en schoonheid.

Dus, als het voelt alsof je persoonlijke zon aan het zakken is, zak dan onderuit met “All About Eve” en laat Bette Davis je leren hoe je kan vechten tegen het uitgaan van het licht.

Weetjes over “All About Eve”

  • Bette Davis huwelijk met William Sherry was op de klippen aan het lopen tijdens het maken van deze film. Haar hese stem in de film is het resultaat van een ader die barstte in haar keel tijdens het schreeuwen naar haar toekomstige ex tijdens één van hun vele ruzies. Regisseur Joseph L. Mankiewicz vond die klank leuk.
  • Zsa Zsa Gabor kwam regelmatig de set bezoeken omdat ze jaloers was op haar George Sanders in zijn scènes met de jonge blonde Marilyn Monroe.

Regie: Joseph L. Mankiewicz
Verhaal: Joseph L. Mankiewicz
Cast: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm, Marilyn Monroe
Release: 1950

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.