Accattone (1961)

accattonePier Paolo Pasolini’s eerste film is een pijnlijk realistische studie van een pooier in Rome. Vittorio Accattone heeft in zijn leven nog nooit gewerkt en verdient goed zijn brood door zijn vrouwelijke gezel Maddalena te prostitueren. Wanneer zij gearresteerd wordt, geraakt hij in de problemen. Hij heeft honger en gaat bedelen aan kerken. Hij gaat zelfs zijn vrouw en zoon bezoeken, van wie hij gescheiden leeft. Wanneer Stella, een lief en onschuldig boerinnetje in zijn leven komt, probeert Accattone weer een fortuin te verdienen…

Een poëtische, tragische film

“Accattone” is een meedogenloze studie over het lijden dat gepaard gaat met armoede. Pasolini gebruikt de technieken van de Italiaanse neo-realistische beweging om het depressieve en onderdrukte leven te tonen van de pooier Accattone in de sloppenwijken van het naoorlogse Rome. Zijn leven zit vol schuldgevoelens en zelfafschuw. Uiteindelijk slaagt hij er niet in om zijn behoefte om voedsel te rationaliseren met het lijden dat hij veroorzaakt bij de vrouwen die voor hem werken, want ze zijn ook zijn minnaressen.

Toch springt Pasolini voorzichtig om men de menselijkheid van zijn hoofdrolspeler door de hopeloosheid van zijn situatie voor te stellen als het resultaat van zijn eigen gedrag en van zijn sociale omgeving.

Pasolini’s “Accattone” is een meesterlijk debuut. Zijn stijl bestaat uit gelijke delen aan poëzie en melodrama, wat voor elke regisseur een moeilijk combinatie is. “Accattone” is een aanrader en zal slechts weinig kijkers onberoerd laten.

Regie: Pier Paolo Pasolini

Verhaal: Pier Paolo Pasolini

Cast: Franco Citti, Franca Pasut, Silvana Corsini, Paola Guidi, Adriana Asti, Luciano Conti, Luciano Gonini, Renato Capogna, Alfredo Leggi, Geleazzo Riccardi, Leonardo Muraglia, Giuseppe Ristagno, Roberto Giovannoni, Mario Cipriani, Roberto Scaringella, e.a.

Release: 1961

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 03 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.