Waarom blijven jouw relaties niet duren?

ABC

waarom-je-relatie-niet-blijft-durenBloemen verwelken, schepen vergaan, maar holebi-relaties blijven niet altijd bestaan. Nu je eindelijk out bent, lijkt het je toch niet te lukken om langdurige relaties te hebben. Ligt dat aan ons wereldje of ligt het aan jou?

Lees eerst even volgende types van relaties door, welke is bij jou van toepassing?

 • Je bent verliefd. Je voelt je zo levendig, je kunt alles aan. Hij/zij is de ware. En dan, zes maanden later, kom je tot het besef dat je het bed deelt men een idioot. En dan komt de onvermijdelijke breuk! Elk droevig liefdesliedje gaat opeens over jou. Auw, die pijn, oeh, dat verdriet! Maar je krabbelt terug overeind. Je wordt bijna onmiddellijk terug verliefd op een ander die weer de ware is, en daarna weer, en daarna weer.
 • Of misschien ben jij iemand die nooit de juiste persoon ontmoet. In het begin lijkt iedereen wel leuk, maar toch zijn ze allemaal een beetje te groot, een beetje te dik, een beetje te dun, een beetje te dom, een beetje te arm, een beetje onbereikbaar. Dat wordt terug een eenzame Kerst.
 • Of misschien ben jij nooit de ware voor de andere en gaat hij of zij na jullie breuk onmiddellijk samenwonen met nog een andere? Je bent nooit de ware, maar altijd diegene die er was vóor de ware.
 • Of misschien laat je altijd met je sollen? “Mijn vriend(in) reed mijn auto in de prak, plunderde mijn rekening en ging naar bed met mijn beste vriend(in), maar als hij/zij dat nog één keer doet, dan maak ik het uit!”
 • Of misschien ben jij het type dat altijd té verliefd wordt zodat het lijkt alsof je zwaar aan de drugs bent. Je kunt niet eten, niet slapen en aan niets anders denken dan aan je geliefde. Na een tijdje zie je in dat je overdrijft en probeer je je leven te beteren, maar na enkele eenzame nachten bel je hem/haar opnieuw op. Je bent verslaafd aan je geliefde.
 • Of misschien ben je hem/haar na de seks direct beu?

Natuurlijk heeft iedereen wel eens liefdesproblemen en door als holebi op te groeien heb je al een flinke portie homofobie te verwerken gekregen met vele momenten van eenzaamheid en afwijzing. Homofobie zorgt ervoor dat we onze gevoelens verbergen want als we onze ware ‘ik’ zouden tonen, zouden we afgewezen en uitgejouwd kunnen worden. Het is dan ook geen toeval dat velen onder ons in hun relatie met dezelfde problemen kampen.

Hier volgen een paar uitspraken. Heb jij ze ooit gezegd over je geliefden of hebben zij het ooit gezegd over jou?

 • “Je bent te gesloten.”
 • “Waarom heb je geheimen voor mij?”
 • “Je lijkt zo afwezig.”
 • “Waarom wijs je mij af?”
 • “Waarom bedrieg je mij?”

Het is niet verwonderlijk dat wie als kind steeds zijn of haar gevoelens moest onderdrukken, dat meestal ook zal doen in een relatie. Een liefdesrelatie aangaan is een ontzettend grote stap in het leven van de holebi. Je relatie kan pas slagen als je jezelf hebt aanvaard en als je bereid bent om van iemand te houden, wat de anderen er ook van zeggen. M.a.w. ook hier zorgt homofobie opnieuw voor een grote drempel.

Homofobie zorgt er namelijk voor dat we het volgende kunnen denken:

 • “Holebiliefde zorgt voor verlies.” Als we verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, lopen we het risico onze familie, onze job en onszelf te verliezen. Daarom misschien dat velen onder ons bij het eerste conflict binnen de relatie ervoor kiezen om de relatie te verbreken.
 • “Holebiliefde zorgt voor verval.” Onze liefde zou de oorzaak zijn van het verval van familiewaarden. Maar liefde heeft niets te maken met verval, schaamte en vernedering, maar wel met erkenning, respect en waardigheid. Als anderen onze relatie niet erkennen, hoe kunnen wij dat dan?
 • “Holebiliefde bestaat niet, enkel holebiseks”. Relaties gaan inderdaad gepaard met seks, maar net zoals bij heterokoppels gaan onze relaties ook over zorgen, vertrouwen, steunen en vergeven.

Misschien denk jij nu dat je je niet laat beïnvloeden door homofobie, maar zelfs het kleinste aspect ervan kan de oorzaak zijn waarom jij je leven niet kunt delen met een andere persoon. Doordat we ons laten haten door anderen, verminderen we onze mogelijkheden om lief te hebben.

Homofobie is ook terug te vinden bij de holebi’s zelf. Kijk maar eens naar al die zoekertjes waarbij een man een andere man zoekt maar die andere mag er beslist niet uitzien als een homo. Is dat de goede start van een relatie?

Homofobie zorgt er ook voor dat we soms onmogelijke relaties hebben. Zo zijn er homo- en lesbokoppels die zo bang zijn voor wat anderen zouden kunnen denken over hun relatie dat ze bijna geen contact meer hebben met de buitenwereld. Het is alsof ze samen een gevangenisstraf uitzitten.

Oefening: werk aan je eigen homofobie

Maak een lunchafspraakje met een homo of lesbo die jij veel te verwijfd/mannelijk of gewoon té vindt. Spendeer wat tijd met deze persoon en probeer hem of haar beter te leren kennen. Wedden dat je na afloop anders over hem/haar zult denken.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 19 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , ,

1 reactie to “Waarom blijven jouw relaties niet duren?”

 1. nino 7 februari 2010 at 11:12 Permalink

  sinds twee jaar heb ik een relatie met iemand die 27 jaar jonger is dan mij.we hebben onze ups en downs meegemaakt,en zijn daardoor tot het besef gekomen dat we alleen kunnen samen blijven door elkaar af en toe los te laten en veel vrijheid te geven.mijn partner ondanks zeer filosofisch ingesteld heeft nog een lange weg te gaan betreft levenservaring.zelf leer ik ook nog veel bij,vooral dat ons ego zich laat leiden door de maatshappij en emoties.mijn vriend heeft veel behoefte aan vrijheid(geen sexuele)hij is een geboren induvidualist.hij ligt veel met zichzelf in de knoop,wat hem soms zeer onaagenaam maakt.hij wil zo snel mogelijk vrouw worden.maar dat vraagt nog even tijd en genoeg geld om dat te volbrengen.ik besef dat onze relatie alleen kan overleven door openheid en respect voor elkaars zijn. gegroet nino


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.