Roken

ABC

rokenUit een vergelijkende studie tussen volwassenen, blijkt dat homo’s en lesbiennes gemiddeld grotere rokers zijn. Toch schijnt er geen gebrek te zijn aan informatie over de gevaren van roken want de meeste holebi’s die werden ondervraagd, waren zich wel bewust van de ernstige gezondheidsrisico’s. 36% van de ondervraagden die zichzelf holebi noemt, geeft toe geregeld te roken, dit in vergelijking met 25% van alle volwassenen samen. Driekwart van de holebi’s die roken, hebben al én of meerdere pogingen ondernomen om ermee te stoppen. Bij alle volwassenen samen ligt dit percentage nog ongeveer 5% hoger.

Belangrijk is wel dat holebi’s zich bewuster zijn van de gevaren die met roken gepaard gaan. 98% onder hen beseft dat roken de kans op hartkwalen en longkanker vergroot. Een bijna even groot aantal is er zich van bewust dat roken de levensduur inkort kan inkorten. Holebi’s scoren met dit hoge cijfer beter dan de gemiddelde volwassen roker.

Holebi’s hebben echter belangrijkere problemen dan hun rookverslaving. Zo vrezen velen onder hen in de eerste plaats nog steeds voor hun baan of voor homo-onvriendelijke of homofobe reacties van hun omgeving. Er is meer onderzoek nodig om te weten te komen waarom holebi’s roken en wat hun beweegredenen zijn om te stoppen. Zo kunnen onderzoekers gemakkelijker helpen om niet met het roken te starten of om ermee te stoppen.

Het beeld dat rokers cool en sexy zijn wordt ons opgedrongen door tabaksfabrikanten en reclamejongens. De tabaksindustrie was tot voor kort briljant in hun marketingstrategie. Vooral voor jonge en kwetsbare holebi-tieners is dit een gevaarlijke situatie. Roken om erbij te horen, om stoer te zijn, om knap en sexy te zijn, om te rebelleren … net zoals alle drugsverkopers beloven rookreclames dat ze veel zaken ‘plots kunnen waarmaken’.

Bij dit onderzoek dient echter ook een kleine randbemerking worden gemaakt. Zo werden slechts 137 holebi’s ondervraagd tegenover ruim 1000 ‘andere’ volwassenen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 17 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.