Regenboogvlag

ABC

Regenboogvlag

De holebi-beweging heeft meer dan één symbool. Vrijwel het bekendste ervan is de regenboogvlag. Het kleurenspectrum: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet, moet het veelzijdige van de holebi’s benadrukken.

De keuze van de regenboogvlag heeft echter ook historische achtergronden. Reeds in het Oude Testament duikt de regenboog als symbool op. Het symboliseert de verbondenheid tussen hemel en aarde en de garantie dat de mensheid geen tweede zondvloed meer te vrezen heeft. De oude Grieken beschouwden de regenboogvlag als begeleider van de godin Iris en bij de Germanen gold de regenboog zelfs als straat naar het Walhallah (hiernamaals).

De eerste regenboogvlag werd in 1978 door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco ontworpen. Hij baseerde zich onder meer op de vijfkleurige ‘flag of race’ (de Olympische vlag) die de verbondenheid tussen de continenten – en zijn bewoners – tot uiting brengt. Baker ontwierp, kleurde en naaide zijn eerste vlag zelf.

Deze eerste vlag had toen nog acht kleuren: roze, rood, oranje, geel, turkoois, indigo (nachtblauw) en violet. Toen Baker zijn vlag in massaproductie wou brengen, bleek dat zijn zelfgemaakte kleur roze (hot pink) commercieel niet beschikbaar was. Uitgerekend de kleur die de seksualiteit moest zinnebeelden werd noodgedwongen van de vlag verwijderd.

Na de moord in november 1978 op Harvey Milk, het eerste openlijk homoseksuele gemeenteraadslid van San Francisco, volgde begin 1979 een rouw- en protestmars doorheen de straten van de stad. Om solidariteit te benadrukken werd de regenboogvlag voor het eerst in het openbaar meegedragen. De deelnemers planden langs beide zijden van de straat een driekleurige band over de gehele lengte van het parcours. Helaas was hierdoor ook een zevende band teveel. Men koos toen om het turkoois, wat de kunst symboliseert en het indigo, dat voor de harmonie staat, door de tussenkleur ‘koningsblauw’ te vervangen.

Intussen is de zeskleurige vlag ook internationaal als symbool van de holebi-beweging erkend. De langste regenboogvlag (één mijl lang) werd in 1994 in New York op de Pride meegedragen. Nadien werd ze in kleine stukken versneden en ten voordele van goede doelen verkocht.

Naast de regenboogvlag zijn ook de roze driehoek en de ‘Red Ribbon’ vaste waarden geworden.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.