Pederastie

ABC

pederastiePederastie (of het Griekse paederasteria) is de erotische relatie tussen een volwassen man en een jongen, meestal tussen de twaalf en zeventien jaar oud, waarbij de oudere partner zich aangetrokken voelt tot de jongere, die deze affectie beantwoordt.

Griekse pederastie

Pederastie was wijdverspreid in het oude Griekenland, zodanig zelfs dat Plato pederastie noemde als het verschil tussen de beschaafde Hellenistische maatschappij en de “barbaarse” culturen. Volgens wetenschappers kende pederastie een enorme bloei in Griekenland toen in de zevende eeuw voor Christus mannen werden verboden om te huwen voor hun dertigste verjaardag.

De term “pederastie” is specifieker dan “pedofilie” omdat het leeftijdsgebonden is (geen jonge kinderen) en omdat er geen meisjes aan te pas komen. Eén van de doelen van pederastie was volgens de Grieken om een jongen aan te leren hoe hij een man moest zijn.

Hoewel er heel veel verwijzingen zijn naar pederastie in de oude Griekse en Romeinse literatuur, negeren de meeste wetenschappers dit onderwerp en zelfs moderne schrijvers mijden pederastie in hun beschrijving van de antieke Griekse wereld. Sommige individuen zoals Markies de Sade en Friedrich Nietzche schreven over pederastie in Griekenland, maar hun nota’s over dit onderwerp werden meestal door de wetenschappers aan de kant geschoven.

De meeste wetenschappers die het wel over het bestaan van pederastie bij de Grieken hebben, willen het niet beschouwen als een seksuele activiteit. Natuurlijk waren er pederastie-koppels die hun fysiek contact beperkten tot samen worstelen, samen turnen maar zeker niets meer dan kussen en knuffelen. Toch was het gemeengoed dat de oudere partner ejaculeerde tussen de dijen of billen van de jongen en hem zelfs anaal penetreerden. Die seksuele activiteiten zijn te zien op vazen en schilderijen.

Orale seks was zeldzaam en werd hevig afgekeurd. Griekse bronnen spreken niet over wederzijdse masturbatie of fisting, hoewel de Grieken wel een woord hadden voor de praktijk waarbij een vinger in de anus werd gestopt.

Eén van de vragen over de Griekse cultuur waarop nog geen antwoord is, is of pederastie leidde tot androfilie, m.a.w. homoseksuele relaties tussen volwassenen. Echte bewijzen die dit kunnen aantonen zijn er tot op heden nog niet gevonden.

Pederastie buiten Griekenland

Pederastische relaties zijn niet enkel een Griekse traditie. Er zijn heel veel maatschappijen waarbij een volwassen homoseksueel een verhouding had met een jongen. Deze relaties waren heel gewoon in Korea, Japan, China en in heel veel Islamitische landen waar contact tussen mannen en vrouwen beperkt was.

Onder enkele stammen in Papua Nieuw Guinea is pederastie een traditionele praktijk. Bij hen wordt de opname van sperma via fellatio gezien als noodzakelijk voor de mannelijke ontwikkeling van een jongen. De jongens krijgen sperma toegediend vanaf hun acht jaar tot ze ongeveer vijftien zien. Dan worden zij op hun beurt de sperma-toedieners tot ze trouwen. Eénmaal getrouwd stoppen de homoseksuele praktijken.

Pederastie in het Westen

In het Westen zijn er meestal geen goede verhoudingen tussen homo-bewegingen en pederasten. Hoewel in sommige Amerikaanse homo-bewegingen plaats wordt gemaakt voor deze zogenaamde “boy lovers”, worden ze meestal buitengesloten.

In Duitsland is er een aparte groep voor pederasten: “Gemeinschaft der Eigenen”, gesticht aan het begin van de twintigste eeuw en met een eigen literatuur. Eén van de eerste schrijvers van deze beweging was de anarchist John Henry Mackay die onder het pseudoniem “Sagitta” een hele reeks boeken schreef ter verdediging van de liefde voor jongens. Adolf Brand, Benedict Friedlaender en Hans Blüher schreven ook over pederastische liefde in Duitsland.

In Engeland en Amerika, in de periode tussen het einde van de Victoriaanse tijd en de periode tussen de twee wereldoorlogen, ontwikkelde zich een pederastische poëtische beweging, die nu bekend is als de “Uranian Poets”. Deze schrijvers zochten inspiratie in de pederastische literatuur uit de oudheid, maar focusten zich op de beproevingen, problemen, uitdagingen en beloningen van jongensliefde in een Christelijke maatschappij die hun liefde niet tolereert.

In de Verenigde Staten verdedigde “Greek Love” van J.Z. Englinton uit 1964 de rechten van pederasten. Begin de jaren 1950 waren er plaatselijke pederasten-groepen in Nederland, Scandinavië, West-Duitsland, Zwitserland en België. Van 1987 tot 1997 was er het Nederlandse pederasten-tijdschrift “Paidika”.

“NAMBLA” (North American Man/Boy Love Association) werd gesticht in Boston (Verenigde Staten) in 1978. Ondanks herhaaldelijke pogingen van de Amerikaanse autoriteiten om deze groep te ontbinden, blijft deze vereniging het tijdschrift “Bulletin” uitgeven, waarbij erop gelet wordt dat niets wat er in staat door de regering zou kunnen gebruikt worden tegen hen.

Besluit

In de Grieks-Romeinse oudheid was de belangrijkste vorm van holebiseksualiteit pederastie, maar in de moderne Westen is de belangrijkste vorm androfilie. Daarom zijn pederasten in onze moderne tijd zeker een minderheid binnen een minderheid.

Meer nog, wat ooit een goedgekeurde praktijk was in het oude Griekenland, wordt nu gezien als verwerpelijk in het moderne Westen en de volwassen partner kan zwaar gestraft worden omwille van zijn seksuele handelingen met een minderjarige jongen.

De holebi-beweging heeft meestal een grote afstand genomen van pederasten, vooral omdat homofoben vaak homo’s ervan beschuldigd hebben van kindermisbruik en “werving” maar ook omdat er echte vragen bestaan over de effecten van seksuele relaties tussen volwassenen en minderjarigen.

Hoewel de meeste pederatische relaties met wederzijdse toestemming plaatsvinden, is er bijna altijd een anomalie in de machtsverhoudingen, waardoor zulke relaties geen basis van gelijkheid hebben. Niet alle volwassenen die als minderjarige zulke relaties hadden, denken er altijd met veel plezier aan terug.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.