Online vrienden ontmoeten

ABC

online-vrienden-ontmoetenDe online gemeenschap weerspiegelt vele eigenschappen van de echte wereld, zowel de goede als de slechte. En omdat het zo gemakkelijk is om een masker te creëren, een denkbeeldig visioen van wie je bent door wat je ook maar wenst in te typen in je online profiel, is het soms moeilijk om de goede van de slechte te scheiden. De kans bestaat dat er van je geprofiteerd wordt, zelfs seksueel, door anderen die afspraakjes met je regelen of die je het online moeilijk maken.

Surfen op internet kan iets fantastisch zijn en heel veel nieuwe werelden aan je tonen, vooral als je een holebi-jongere bent. Je hebt toegang tot ontzettend veel middelen en bronnen van informatie. Maar, net zoals het wellicht geen goed idee is om een kind van 6 jaar alleen op straat achter te laten, is het geen goed idee om je online reis te beginnen voor je zeker bent dat je voldoende bent voorbereid.

Deze tekst is gemaakt om je veilig online te helpen en bevat onze aanbevelingen om jezelf te beschermen tegen bedriegerij. We hopen dat het je helpt om de holebi-wereld online te verkennen en om meer van jezelf te weten te komen.

Mensen zijn niet altijd wie ze beweren te zijn

Elektronische diensten geven de mens de vrijheid die hij in de echte wereld niet heeft. Een veertiger kan opnieuw tiener worden. Je kan online een trouwring niet zien. En eenieders lichaam heeft de neiging om dunner te worden wanneer men inlogt.

Als je een holebi-jongere bent, is het mogelijk dat je nog niet uit de kast bent. Misschien herken je en accepteer je nog maar net je seksuele geaardheid. Het kan bevrijdend zijn om andere jongens en meisjes te vinden die net zoals jij zijn. En je kan de broodnodige steun vinden wanneer je met iemand chat die begrijpt wat jij voelt; je kan verbanden leggen met de ervaringen van die persoon.

De combinatie van deze dingen maken het gemakkelijk om een online iemand te vertrouwen. Misschien, in sommige gevallen, teveel te vertrouwen. Je kan op een bepaald moment beslissen om een ontmoeting te hebben met je online vriend. Maar denk eraan, net zoals in de echte wereld, kunnen uiterlijkheden bedrog zijn.

Er zijn mensen die alleen maar inloggen om sekspartners te vinden. Daar is niets mis mee. Seks tussen twee volwassen personen met wederzijdse toestemming is prima. Net zoals seks tussen een volwassene en iemand vanaf 16 jaar met wederzijdse toestemming (hierbij is strikt genomen het ouderlijk gezag van tel tot 18 jaar). Seks met iemand onder de 16 jaar mag niet, net zoals het verboden is om seks te hebben in het openbaar.

Wij weten dat veel holebi-jongeren vooral op zoek zijn naar vriendschap, acceptatie en begrip. En velen van hen zullen zichzelf niet zo hoog inschatten zoals ze zouden moeten. Dat gebeurt vaak door de homofobie die nog elke dag op de loer ligt. Dus het kan prettig zijn wanneer iemand, die weet dat je holebi bent, jou leuk vindt om de persoon die je bent.

Het probleem is dat sommige mensen denken dat iedereen een mogelijke sekspartner is, gewoon omdat je dezelfde seksuele geaardheid hebt. En ze weten dat ze een holebi-jongere kunnen manipuleren, door in te spelen om jouw gevoel om gewild te zijn. Of door je te overtuigen dat het bij holebi´s enkel om seksuele activiteiten gaat. Soms, zullen sommige personen proberen om je dingen te laten doen waarover je je later niet zo goed kan voelen. Het is dus belangrijk om je te herinneren dat jouw lichaam enkel van jou is en je hebt het recht om dingen stop te zetten wanneer je je er niet goed bij voelt.

Wees voorzichtig wie je ontmoet

Als je op een bepaald moment besluit om je online vriend te ontmoeten, doe dat dan voorzichtig. Spreek niet met mensen af in een hotel of in hun huis. Spreek enkel af in een zeer veilige omgeving, zoals een winkelcentrum of een snackbar. Leer hen eerst een paar keer kennen in een veilige omgeving, voor je beslist om naar een meer private plaats te gaan.

Soms is het nodig dat je opnieuw aan het wederzijdse vertrouwen moet werken, omdat de dingen in het echt anders zijn dan dan online. En de gevolgen van een fout kunnen niet zomaar gewist worden door je computer af te leggen.

Als je besluit om iemand te ontmoeten, laat dat aan een familielid of een vriend weten waar je naartoe gaat. Gebruik je eigen vervoermiddel, of zorg ervoor dat je genoeg geld hebt om terug te keren. Het kan gebeuren dat de dingen niet verlopen zoals je had gewenst en dat je vroeger moet terugkomen.

En als je dan toch in een private omgeving terechtkomt, denk er dan aan dat jouw lichaam enkel van jou is. Jij hebt er de controle over. Als je niet aangeraakt wil worden, laat dat dan weten. Als er iets jou te ver gaat, zeg dat dan. Als het een echte vriend is, zal deze jou begrijpen en je gevoelens respecteren. Daarvoor is het een vriend.

Als iemand iets met jou doet tegen je wil, dan weet je dat het geen echte vriend is. Maak je geen zorgen omdat je hem of haar ongelukkig maakt of omdat je bang bent dat hij of zij je niet meer leuk zal vinden. Doe niets waarbij je je ongemakkelijk voelt. Jij moet tenslotte verder leven met jezelf.

En als er iets met jou gebeurt waarvan je denkt dat het aanranding is, geweld of verkrachting, dat moet je tot de actie overgaan. Vertel het aan iemand die je vertrouwt en zoek hulp. In de telefoongids vind je de nummers van de volgende diensten: child focus (104), vertrouwenscentra voor kindermishandeling (0800 97 079) en de kinder- en jongerentelefoon (078 15 14 13). Het is vaak beter dat je eerst naar die diensten belt voor je de politie belt. Denk eraan dat het niet jouw schuld is. Als iemand te ver gaat met je, dan heb je dat niet gevraagd, jij verdient dat niet en je hebt het recht om gerespecteerd te worden. Als je wil kan je klacht neerleggen.

Als je seks hebt, zorg er dan voor dat het veilige seks is

Seks met wederzijds toestemming kan ook leuk zijn. En je mag niet bitter worden of iedereen wantrouwen omdat je een keer een slechte ervaring hebt gehad. Geloof ons maar, er zijn heel veel holebi-jongeren van jouw leeftijd. Je kan ze online vinden of in de holebi-vereniging in jouw buurt.

Holebi-verenigingen zijn hele toffe plekken om andere holebi-vrienden te leren kennen omdat ze meestal een groot aanbod hebben van sociale activiteiten en omdat ze je steun kunnen geven. Je kan er meisjes en jongens ontmoeten die net zoals jij zijn. Velen van hen maken hetzelfde mee zoals jij en wonen misschien wel in je buurt. Het kan best eng lijken om voor de eerste keer naar zo´n vereniging te gaan, maar het is echt één van de beste plaatsen om van je leven te genieten als holebi-jongere en om het proces te beginnen waardoor je een volwassen holebi wordt die tevreden is met zichzelf en een leuk leven heeft.

Als je vriendschap sluit met iemand die ongeveer jouw leeftijd heeft en je begint die persoon meer dan als vriend te beschouwen, dan is het normaal dat je een afspraakje met hem of haar wil maken. Als je elkaar beter begint te kennen kan je er misschien een relatie mee beginnen en kan je eventueel beslissen om seks met elkaar te hebben. Als dat het geval is, dan moet je ALTIJD veilige seks hebben.

Veilige seks betekent dat je een condoom of een beflapje gebruikt, elke keer je seks hebt. Het is belangrijk om er aan te denken dat je nooit iemands bloed, zaad of vaginaal vocht in je lichaam mag laten komen. Gebruik altijd een condoom van goede kwaliteit en glijmiddel op waterbasis. Als je twijfelt of een condoom goed is, gooi het dan weg en gebruik een ander. Je bent het waard.

Om te eindigen

We willen niet dat je een paniekaanval krijgt telkens je iemand online ontmoet. Want elektronische diensten zijn een soort van nationale ontmoetingsplaats van holebi-jongeren omdat het voor velen de eerste keer is dat ze iemand kunnen vinden die net zoals hen is en waarmee ze kunnen praten. En we kennen veel, heel veel holebi-jongeren die online iemand gevonden hebben die echt om hen geeft.

Het internet is een prachtige plaats om iemand te ontmoeten, om zelfs onvervangbare vrienden te vinden. Er zijn plaatsen waar je je veilig kan voelen in een wereld waar je je als holebi niet altijd veilig en beschermd voelt. Maar wees voorzichtig en bescherm jezelf. Je leven is het waard en je bent er nog maar net mee begonnen.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 17 augustus 2009 - 2 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , ,

2 reacties to “Online vrienden ontmoeten”

 1. Freya 16 februari 2010 at 14:48 Permalink

  Er staat een foutief nummer van de Kinder- en Jongerentelefoon in dit artikel.
  Het juiste (en gratis) telefoonnummer is 102…
  Of surf naar http://www.kjt.org

 2. Gayworld.be 17 februari 2010 at 17:03 Permalink

  Bedankt voor de opmerkzaamheid Freya.


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.