Mijn kind, een holebi?

ABC

mijn-kind-een-holebiHet kan zijn dat je het wat moeilijk hebt omdat je nu weet dat je kind homoseksueel is. Misschien had je al een vermoeden, maar nu heb je zekerheid en dat kan ook moeilijk zijn. Ook voor je kind is het niet allemaal zo gemakkelijk.

Hij of zij heeft er immers ook lang over gedaan, vaak zelfs jaren, om zijn of haar homoseksualiteit te accepteren en er mee te leren leven. Het is dan ook niet zo uitzonderlijk dat jij nu eerst wat moet wennen aan het idee. Het is voor je kind ook erg moeilijk om een coming out te doen, d.w.z om ervoor uit te komen. Hij of zij heeft er al veel over nagedacht en er van wakker gelegen. Je kind is bang om je teleur te stellen, bang van je reactie, bang omdat hij of zij het nog niet eerder heeft gezegd.

Het is heel goed mogelijk dat je kind er al met anderen over heeft gepraat. Vraag aan je kind om er wat meer over te zeggen. Doe dit op zo´n manier dat je kind begrijpt dat je er meer over wil weten, niet dat hij of zij denkt dat je het uit het hoofd van hem of haar wil praten omdat jij weet wat het beste voor je kind is. Je kind kan vertellen dat hij of zij er echt heel zeker van is en dat het geen bevlieging is. Je kan je kind vragen of hij of zij wilt dat het nog even geheim blijft of dat ook andere mensen het mogen weten.

Als je op zo’n manier met je zoon of dochter kan praten, sta je al veel verder. Ook je kind zal ervaren dat je achter hem of haar staat. Maak duidelijk aan je kind dat je er bent voor hem of haar. Het is voor een homoseksueel kind heel belangrijk te weten dat hij of zij gesteund wordt door zijn of haar ouders.

Steun, begrip en eerbied van broers en zussen is ook nodig. Het is zeer belangrijk dat je hele gezin betrokken wordt en dat er genoeg openheid heerst. Je homoseksueel kind wil op dezelfde manier behandeld worden als je andere kinderen. Je kind wenst te worden aanvaard.

Er zijn ook geen speciale regels nodig voor je homoseksueel kind.. De vriend van je homozoon of de vriendin van je lesbiennedochter kan op dezelfde manier in je gezin uitgenodigd worden als de vrienden of vriendinnen van je heterokind(eren). In het begin doet het vreemd om je zoon innig te zien omgaan met een jongen of je dochter een meisje te zien zoenen. Maar naarmate de tijd voorbijgaat, raak je ermee vertrouwd.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 17 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.