Lichaamsbeeld

ABC

LichaamsbeeldHeterovrouwen staat er om bekend dat ze zich vaak zorgen maken om hun figuur: “Is mijn gat niet te dik in deze rok?”. Maar in holebiwereld is dit ironisch genoeg net andersom. Of ken jij lesbiennes die zichzelf uithongeren om te passen in een tanga die niet groter is dan een stukje tandzijde?

Onze meisjes lijken helemaal geen problemen te hebben met hun lijn. Waarschijnlijk zijn er in lesbienneland maar twee soorten personen: ofwel ben je een dikke pot, ofwel ben je een slanke, lieve lipsticklesbienne.

Maar bij onze jongens is dit heel andere koek… Het is een feit dat we allemaal bewust zijn van ons lichaam. Je mag dan wel beweren dat het niets uitmaakt hoe iemand eruit ziet en dat het innerlijke het meest belangrijke is. Dat is natuurlijk waar, maar het is ook pijnlijk duidelijk dat wanneer het om seksuele aantrekking gaat dat dan de manier waarop je eruitziet het belangrijkste is.

Je mag van mening verschillen zoveel je wilt, maar wees eens heel eerlijk met jezelf, wat is het dat je aantrekt in die andere? Wat is die ´x-factor´? Heeft het te maken met karaktereigenschappen? Toch niet in het begin – het gaat om hoe de andere eruit ziet, hoe zijn gezicht is, hoe zijn lichaam is en hoe hij gekleed is. Het is zooo oppervlakkig, we zouden ons eigenlijk diep moeten schamen… maar zo is het nu eenmaal.

Alsof dat nog niet erg genoeg, zijn wij homo’s ook slachtoffers geworden van lichaamsfascisme: dat gaat allemaal met de obsessie met het lichaam om de spieren. De media (en vooral de gaymedia) vertelt ons constant dat we niet zo oppervlakkig zijn en dat je geen Adonis hoeft te zijn om sociaal geaccepteerd te worden.

Dik zijn is ok, graatmager zijn is cool. Maar, je hoeft maar slechts een tijdschrift open te slaan en perfect lichaam opgebouwd uit allemaal trillende spieren staart je aan. Zijn die marketingjongens eigenlijk wel serieus? Misschien moeten ze eens stoppen met te denken dat wij alles geloven van wat zij beweren. Wij weten hoe het zit en we laten ons niet vangen.

Als je lichaam niet goed is, dan hoor je er niet bij. Dat is vervelend, maar wat kan je er aan doen? Je kunt twee dingen doen om het probleem om te lossen. Ten eerste kan je de hele lichaamsverafgoding vergeten en gewoon jezelf zijn. Uiteindelijk zullen mensen van je houden omwille van je karakter, omdat je jezelf bent.

Het is niet erg dat een oppervlakkige masturbeerder niet aan jou denkt wanneer hij bezig is. Misschien is het wat minder leuk omdat je kans op regelmatige, betekenisloze one nightstands niet zo groot is, maar is dat belangrijk? Is een relatie niet belangrijker dan een simpele neukbeurt? En sinds wanneer blijven relaties duren omdat beide partners zo mooi zijn?

Er is ook een andere optie: geef je over aan de druk! Als je zo iemand bent die door Moeder Natuur begiftigd is met een bovennatuurlijk lichaam, dan heb je het al voor elkaar. Als dat echter niet zo is dan betekent dit een constant gevecht met diëten, turntoestellen en schuldgevoelens.

Het is verrassend dat zoveel homo’s de tijd en energie vinden om zo veel moeite te besteden om er goed uit te zien. Hoor jij ze ook vaak zeggen dat ze vijf keer in de week naar de fitness gaan omdat ze fit willen blijven of omdat het geweldig voelt? Dat is een leugen: ze gaan naar de fitness omdat ze die buik-, arm- en dijspieren willen waarvan de gayscene vindt dat je ze moet hebben. Aan iedereen die deze wil: veel succes. We mogen eigenlijk hun pogingen niet bekritiseren, in feite doen ze ons een gunst – we genieten van ze als ze op de dansvloer hun T-shirts uittrekken. Zij worden ook niet bedrogen door de hele lichaamscultuur – ze weten dat het oppervlakkig is en dat het niets betekent, maar ze hebben de keuze gemaakt: ze weten dat als ze aandacht nodig hebben, ze zich daarvoor in het zweet moeten werken.

Maar er zijn ook nog andere homo’s: zij die geen tijd vinden of de motivatie missen om gewichten te heffen. Mensen die te oud zijn om naar een fitness te gaan en anderen die gewoon die optie niet hebben. Moeten zij geweerd worden uit onze bars en disco´s omdat ze niet aan het standaardbeeld beantwoorden? Natuurlijk niet, en je kunt er donder op zeggen dat de kerel met de meest aantrekkelijke persoonlijkheid, de interessantste verhalen en het liefste karakter waarschijnlijk de dikke kerel zal zijn die zich in een hoekje verstopt.

Er is plaats voor iedereen, en we zouden onze diversiteit moeten vieren. Hoera voor de verschillen!

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 17 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.