Hetero en toch homogevoelens?

ABC

homo-en-toch-heteroMensen die zichzelf als heteroseksueel beschouwen, kunnen zich aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht of wel eens fantaseren over homo- of lesbische seks. Ze kunnen halsoverkop verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht of na een heterorelatie een homo- of lesbische relatie aangaan. Andersom kunnen mensen die zichzelf als homoseksueel zien, ook heteroseksuele contacten hebben of hebben gehad. Seksuele voorkeur staat niet voor iedereen vast. Sommige mensen die op mannen en vrouwen verliefd kunnen worden, noemen zich biseksueel, andere hebben daar geen behoefte aan. Zij blijven zich misschien liever exclusief homo of hetero noemen, of veranderen van hetero in homo.

Hetero’s kunnen soms schrikken van homoseksuele gevoelens. Ze zijn bang dat ze misschien homoseksueel blijken te zijn en dat vinden ze niet prettig. Ze weten niet hoe hun omgeving er op zal reageren of hebben misschien zelf vooroordelen over homoseksualiteit. Omdat homoseksuele gevoelens minder geaccepteerd zijn dan heteroseksuele gevoelens, zullen mensen homoseksuele gevoelens dus eerder wegstoppen. Aan de andere kant kan iemand die altijd openlijk als homo geleefd heeft, ook op intolerantie stuiten wanneer hij of zij een heterorelatie aangaat.

Patrick: “Ik had nog een relatie met Sabrina, mijn vorige vriendin, toen ik Kris leerde kennen. Na een tijdje kon ik er niet meer omheen: ik was vreselijk verliefd op hem, en hij ook op mij. Dit betekende moeizame toestanden met Sabrina, die zich erg gekwetste voelde: als ik nu nog verliefd was geworden op een andere vrouw, vooruit, maar een andere man… Hoe moest zij daar mee concurreren? En: hoe kon een man eigenlijk met haar concurreren?”

Mireille: “We waren acht jaar getrouwd toen ik erachter kwam dat ik lesbisch was. Een dubbelleven is niets voor mij en ik wilde niet dat ons huwelijk eraan ging, dus vertelde ik het aan mijn man voordat ik ‘op avontuur’ ging. Hij was natuurlijk verdrietig. Achteraf gezien had hij het wel gevoeld. Maar we zagen geen reden om uit elkaar te gaan, daarvoor hadden we het te goed samen. En nog steeds.”

Helmut: “Al zolang als ik liefdesrelaties heb, heb ik die met mannen. Maar nu, op mijn 27ste, ben ik volkomen onverwacht – in de eerste plaats voor mijzelf – verliefd geworden op en vrouw. We zijn allebei zo verliefd dat we zelfs overwegen om te gaan samenwonen. Maar nu komt het! Je zou dus verwachten dat mijn ouders een gat in de lucht zouden springen, omdat zij niet onder stoelen en banken steken dat zij best wel moeite hebben met mijn geaardheid. Maar niets is minder waar. Ze vinden het maar raar dat ik nu iets voel voor een vrouw. Sterker nog, zij denken dat ik het alleen maar doe voor mijn omgeving. Maar ook de reactie van mijn zogenaamde vrienden is erg: ze noemen mij een plooier.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 februari 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.