Haar

ABC

haarEen van de meest bekende clichés over holebi’s is wel ‘het kapsel’. Het beeld van de homoseksuele man die voortdurend met zijn vinger achter zijn oor strijkt om de plukjes haar terug in positie te brengen en het beeld van de man die uren bij de kapper zit en gedreven deelneemt aan de gesprekken met Maria van om de hoek en Francine van de bakker is ons allen wel bekend. We krijgen graag complimentjes over onze prachtige haartooi en hyperventileren wanneer er een haarpijl verkeerd valt. Maar is dit in realiteit ook zo? Zijn wij echt meer bezig met ons kapsel dan hetero’s? En wat met de kapper zelf? Alle mannelijke kappers zijn toch homoseksueel, of niet? Staan we ’s morgens eerst nog een uur voor de spiegel alvorens we vertrekken naar ons werk?

Het antwoord hierop is NEEN! We hoeven maar in het straatbeeld rond te kijken en we kunnen meteen het tegendeel bewijzen. Hetero’s gaan even vaak naar de kapper als holebi’s en zien er net zo graag goed uit. Ze zijn even goed op de hoogte van de laatste nieuwe mode en de nieuwste kapseltrends. Ook zij zitten wel eens graag wat langer bij de kapper met een kopje koffie, al stiekem lezend in de Flair terwijl ze een babbeltje slaan met de jonge kapsters.

Iedereen heeft zijn eigen smaak. We kunnen holebi’s en hetero’s dus niet indelen volgens hun kapsel. Klassiek of modern, overweldigend of bescheiden. We brengen allemaal wel eens graag variatie in onze haartooi. Maar holebi’s hebben toch altijd die net iets extremere kapsels niet waar? Een permanent, een mise en plis, een hanenkam, tien liter haarkleuring erdoor, … Ook dit klopt niet! We hebben net zo goed de alledaagse ‘gewone’ trendy kapsels. Een carré, stekeltjes, een kaalgeschoren schedel, lange lokken, …

Wat toch met die spiegel? Staan we ’s morgens echt een uur eerder op om ons haar nog te wassen, te brushen, te drogen en een finishing touch met gel aan te brengen? We doen het allemaal wel eens natuurlijk. Hetero of holebi, het haar ligt nooit goed! We lopen allemaal wel eens door de winkelstraat voorbij de vitrine en doen alsof we de nieuwste collectie bewonderen terwijl we eigenlijk toch nog eens een vluchtige blik op ons kapsel werpen of wanneer we in de file staan hebben we wel eens de neiging om via de achteruitkijkspiegel dat ene haarpijltje nog goed te leggen.

En is er nu werkelijk die enorme tegenstelling tussen homo’s en lesbiennes? Moeten homoseksuele mannen echt altijd een indrukwekkende haartooi hebben terwijl lesbiennes de tondeuse in handen nemen en zichzelf een jongenscoupe geven? Natuurlijk niet. Ook lesbiennes houden zich bezig met hun kapsel. Zij hebben ook lange blonde lokken, steken hun haar ook wel eens op en gaan ook wel een graag naar de kapper. Net zoals de heteroseksuele vrouwen vinden ze hun haren belangrijk en gebruiken zij het als een voorname verleidingstechniek. Hier geldt eveneens dat smaken verschillen.

Rest er ons nog één cliché, namelijk de kapper zelf. Het is onzin dat alle kappers homoseksueel zijn! Het is zelfs zo dat het aantal heteroseksuele kappers in ons land de overhand neemt. Natuurlijk bestaat het grootste percentage nog steeds uit vrouwelijke coiffeuses, maar er zijn ook steeds meer mannen die kapper worden. In films en feuilletons worden kappers altijd afgeschilderd als homoseksueel, wat voor de heteroseksuele man een afschrikking is om een opleiding haartooi te volgen.

Het is dus duidelijk dat zowel holebi’s als hetero’s toch wel veel zorg besteden aan het kapsel en dat we er allemaal toch wel graag goed uitzien. Smaken verschillen en we doen met ons haar wat we zelf willen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 17 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.